Benicio Del Toro dobitnik Počasnog Srca Sarajeva 21. Sarajevo Film Festivala

tačno.net
Autor/ica 24.7.2015. u 10:09

Benicio Del Toro dobitnik Počasnog Srca Sarajeva 21. Sarajevo Film Festivala

Del Toro će predstaviti dramu Fernanda Leóna de Aranoe “Savršen dan” u okviru festivalskog programa Open Air 

Oscarom nagrađenom glumcu Beniciu Del Toru biće uručeno Počasno Srce Sarajeva za izvanredan doprinos filmskoj umjetnosti u okviru 21. Sarajevo Film Festivala. Među ranijim dobitnicima najprestižnije festivalske nagrade su Angelina Jolie, Gael Garcia Bernal, Steve Buscemi, kao i međunarodno proslavljeni, višestruko nagrađivani reditelji Jafar Panahi, Mike Leigh, Béla Tarr i Danis Tanović. Nagradu Počasno Srce Sarajeva dizajnirala je francuska dizajnerica i rediteljka Agnès B, koja je također i pokroviteljica festivala.

Del Toro će sarajevskoj publici predstaviti dramu Fernanda Leóna de Aranoe “Savršen dan” u kojoj je nastupio u glavnoj ulozi. Film je premijerno prikazan u programu Directors’ Fortnight nedavno održanog 68. Filmskog festivala u Kanu. Film će biti prikazan u najvećem festivalskom kinu u okviru Open Air programa gdje će Del Toru pred 3,000 ljubitelja filma biti dodijeljeno Počasno Srce Sarajeva.

Slavni glumac će također održati predavanje za učesnike programa Talents Sarajevo, festivalske platforme za povezivanje i obuku novih filmskih talenata iz jugoistočne Evrope i južnog Kavkaza.  Od svoga osnivanja 2007. godine, Talents Sarajevo je postao regionalni centar za edukaciju i međusobno upoznavanje perspektivnih filmskih radnika.

Del Toro je tokom dosadašnje karijere osvojio mnoštvo nagrada uključujući nagradu Oscar Američke filmske akademije za najboljeg sporednog glumca za ulogu u filmu Stevena Soderbergha “Putevi droge”, kao i nominaciju za Oscara za ulogu u filmu Alejadra Gonzalesa Inarritua “21 gram”.  Za ulogu u biografskom filmu o Che Gueveri “Che”, na kojem je ponovo udružio snage sa Soderberghom, Del Toro je 2008. osvojio nagradu za najboljeg glumca na Filmskom festivalu u Kanu, a godinu dana kasnije za istu je ulogu nagrađen nagradom Goya u Madridu, Španija.

Del Toro uživa naklonost kritike od kada se prvi put pojavio u filmu kao Dario u ostvarenju Johna Glena “Dozvola za ubijanje”, rame uz rame Timothija Daltona u ulozi Jamesa Bonda. Pored Oscara za najboljeg sporednog glumca za ulogu u filmu “Putevi droge”, Del Toro je osvojio  i niz drugih značajnih priznanja, uključujući Zlatni globus, Nagradu udruženja filmskih glumaca, BAFTA nagradu, Srebrenog medvjeda Filmskog festival u Berlinu, te priznanja Udruženja filmskih kritičara New Yorka, Nacionalnog udruženja filmskih kritičara i Udruženja filmskih kritičara Čikaga.

Del Toro je tokom karijere, na podjednako oduševljenje gledalaca i kritike, surađivao sa brojnim sjajnim rediteljima uključujući Paula Thomasa Andersona, Olivera Stona, Roberta Rodriqueza, Petera Weira, Georga Huanga, Abela Ferraru, Guya Ritchija, Sean Penna, Susanne Bier i Terry Gilliama.

Naredni film u kojem ćemo gledati Del Tora je “Sicario” Denisa Villeneuvea u kojem su uloge ostvarili Emily Blunt i Josh Brolin, a čija je američka premijera zakazana za 18. septembar 2015.

tačno.net
Autor/ica 24.7.2015. u 10:09