BOSANSKOHERCEGOVAČKA LIKOVNA GRUPA ZVONO IZLAŽE U GALERIJI „TATE LIVERPOOL“

tačno.net
Autor/ica 6.11.2013. u 10:46

BOSANSKOHERCEGOVAČKA LIKOVNA GRUPA ZVONO IZLAŽE U GALERIJI „TATE LIVERPOOL“

Osnovana u aprilu 1982. godine, likovna grupa ‚Zvono‘ u načinu doživljaja i predstavljanja umjetnosti kreirala je drugačiji umjetnički koncept, različit od tadašnjih dominantnih obrazaca,  u permanentnoj namjeri približavanja umjetnosti i najširih slojeva publike.
Njeni članovi/ce – Aleksandar Saša Bukvić, Sead Čizmić, Biljana Gavranović, Kemal Hadžić, Narcis Kantardžić i Sadko Hadžihasanović i tri decenije nakon osnivanja njeguju isti odnos prema umjetnosti, izlažući i zajednički kreativno djelujući kad god im okolnosti, s obzirom na trenutnu fizičku udaljenost, dozvole.
Nerijetko su njihovi radovi, nastali prije više od dvadeset godina, uvršteni u aktuelne međunarodne postavke, poput prošlogodišnje ‚Fudbal i art‘ u ljubljanskoj Mesnoj galeriji.
Uvrštavanje radova grupe ‚Zvono‘ u izložbu galerije „Tate Liverpool“ Art Turning Left: How Values Changed Making 1789-2013 , koja objedinjuje umjetnike/ce i grupe iz različitih dijelova svijeta u vremenskom rasponu od dva vijeka još jedna je potvrda vrijednosti, uspjeha i kontinuiteta ideje začete prije više od trideset godina koja i dalje traje.

Izložba Art Turning Left: How Values Changed Making 1789-2013

Tate Liverpool, 8. 11. 2013. – 2. 2. 2014.

Piše: mag. Branka Vujanović, historičarka umjetnosti

Ideje kolektivizma i solidarnosti i njihov uticaj u umjetnosti od Francuske revolucije do danas predstavljaju konceptualni okvir izložbe “Art Turning Left: How Values Changed Making 1789-2013” koja će biti otvorena u britanskoj galeriji Tate Liverpool od 8. novembra 2013. do 2. februara 2014. Cilj izložbe je da reformuliše debate o “političkoj” umjetnosti, pomjerajući fokus od eksplicitnih političkih poruka ka vrijednostima umjetničkih procesa i strategija kojima se umjetnost približava široj javnosti. Među takvim procesima i strategijama biće predstavljeno djelovanje umjetnika/ca i grupa iz različitih dijelova svijeta u vremenskom rasponu od dva vijeka: Atelier Populaire, Marianne Brandt, Luis Camnitzer, Jacques-Louis David, Jeremy Deller and Alan Kane, Equipo 57, Pinot Gallizio, Piero Gilardi, G.R.A.V., Walter Gropius, Guerilla Girls, The Hackney Flashers, El Lissitzky, Maximilien Luce, Cildo Meireles, The Mass Observation Movement, David Medalla, László Moholy-Nagy, William Morris, Palle Neilsen, Tim Rollins and K. O. S., Allan Sekula, Paul Signac, Iwao Yamawaki…

Među ovim umjetnicima će na izložbi biti predstavljeno i djelovanje bh. grupe ZVONO iz osamdesetih godina 20. vijeka. Ulične izložbe i grupni performansi u prirodi prenosili su nepretencioznu filozofiju igre i spontanosti kao kontrapunkt konzervativnim vrijednostima, destruktivnim porivima i otuđenosti ljudi jednih od drugih, kao i od prirode, umjetnosti i prostora koji ih okružuje. Ujedinjavajući faktor grupe Zvono bio je naglasak na kolektivnom djelovanju, kao i potreba da to djelovanje ostvare u prostoru svakodnevnog života, u urbanom i prirodnom ambijentu. Tumačenje neposredne stvarnosti i razmatranje aktuelnih umjetničkih problema (povratak slici, odnos između dekorativnog i figurativnog, reference iz istorije umjetnosti, eklekticizam osamdesetih, spoj visoke i rock kulture, umjetnosti i zanatstva) uvijek je prolazilo kroz filter zaigrane nekonvencionalnosti i prijemčivosti raznovrsnoj publici.

U fokusu izložbe “Art Turning Left: How Values Changed Making 1789-2013” su vizualne i materijalne manifestacije ideja kolektivizma i solidarnosti. Predstavljena umjetnička djela ne izvode specifične tvrdnje o uspjehu umjetnosti da doprinese političkim ili društvenim promjenama. Radi se o emancipatorskim idejama koje su umjetnici iz različitih dijelova svijeta i u različitim društvenim kontekstima pokušavali sprovesti u svome djelovanju i  to djelovanje podijeliti sa ljudima i izvan galerijskog prostora.

http://www.tate.org.uk/visit/tate-liverpool

tačno.net
Autor/ica 6.11.2013. u 10:46