Eivind Aarset: Od Cher do Dhafera Youssefa

tačno.net
Autor/ica 1.10.2013. u 10:52

Eivind Aarset: Od Cher do Dhafera Youssefa

Najtraženiji norveški gitarista Eivind Aarset do sada je tri puta nastupao na Jazz Festu kao član različitih ansambala, a ove godine po prvi put predstavlja vlastiti projekat.

Gostovao je na više od 150 albuma muzičara poput Cher, Raya Charlesa, Dee Dee Bridgewater, Mikea Mainierija, Arilda Andersena, Dhafera Youssefa ili Djanga Batesa. Svirao je na albumu It’s a Man’s World koji je Cher objavila 1996. godine, te albumu Raya Charlesa Strong Love Affair iz 1996.

Već je Aarsetov prvjenac Electronique Noir objavljen 1998. godine pod vlastitim imenom proglašen od strane New York Timesa, ali i vodećih jazz magazina poput Jazz Timesa i Jazzwisea “jednim od najboljih električnih albuma objavljenih nakon Milesa”. I albumi koji su uslijedili utvrdili su njegov status jednog od najuzbudljivijih i najosobenijih gitarista evropske scene.

Eivind Aarset je na Jazz Festu nastupao sa različitim projektima tunižanskog umjetnika Dhafera Youssefa 2003. i 2006. godine dok se 2007. predstavio kao član norveškog Jazzland Communityja. Za izdavačku kuću Jazzland objavio je četiri albuma uključujući Sonic Codex, a posljednji album Dream Logic objavljen je prošle godine za prestižnog izdavača ECM. U Bosanskom kulturnom centru 8. novembra nastupit će sa svojim kvartetom predstavljajući aktuelni projekat.

tačno.net
Autor/ica 1.10.2013. u 10:52