Enki Bilal predstavlja “Cinémonstre”

Autor/ica 4.10.2011. u 19:33

Enki Bilal predstavlja “Cinémonstre”

Najpoznatiji francuski crtač stripova, Enki Bilal, što se sve više okreće sedmoj umjetnosti, je nakon  predstavljanja likovnih umjetnika planete, u pariškoj dvorani “La Pagode” nanovo aktualan jer se njegova video montaža urađena sa Goranom Vejvodom, nazvana “Cinémonstre” projicira u Gradu Muzike, čuvenoj “Géode” gdje su htjeli biti originalni,  predloživši autoru novi način pokazivanja njegovih filmova ali u posebnoj, glazbenoj obradi.

Rezultat  začuđuje, pošto  se radi o kompresiji filmova, dugoj sat i 10 minuta. Iako je po tvrđenju redatelja jako brzo realizirana  u 3 DVD ali bez bilo kakve restitucije niti ponavljanja viđenog. “Goran – ističe Bilal – djeluje sa direktnim zvukom, dok ja zahvaljujući konsoli koja posjeduje oko stotinu filmskih efekata, ostvarujem interakciju na ekranu.

Enki Blial, čije je pravo ime Enes Bilalović je porijeklom iz Ljubuškog iako rođen u Beogradu, poznat je po redovitoj upotrebi novih tehnologija, iako već 60 godišnjak. Smatra da bi se mogla ostvariti i DVD verzija zadnjeg uradka, ali s izvornom i ne obrađenom montažom. Vjeruje da će Prvi program galske tv izdati sva tri filma, kada se riješi problem dugometražnog ostvarenja “Tykho Moon”, čije se kopije od 35mm, ne mogu aktualno pronaći. Nije zadovoljan što se jedino film “Immortel” može vidjeti na “Blu-ray” iako je prvi, pod nazivom “Bunker Palace Hôtel” , urađen u mono pa ga je moguće podvrgnuti zvučnom tretmanu visoke definicije. “TykHo Moon” je opet i na stereu, pa može nanovo biti izdan.

 

Enes Bilalović – Enki Bilal

Autor je najprije htio ostvariti i animiranu adaptaciju albuma “Životinje” ali se predomislio :”Animacija 3D  je glomazna i teška, skupa pa komplicirana. Posebno što rezultat nije zagarantiran. Imam iskustvo sa filmom “Besmrtnici” koji je daleko od savrsenog kvalita jednog “Avatara”. Odlučio sam upotrijebiti glumce, dok ce dekor i specijalni efekti 3D, biti integrirani.

Enki Bilal projicira ostvarenje  filma, čija bi tema bio “chessboxing”, sport koji miješa igranje šaha i engleski boks. “To već postoji – kaze cineast – jer se organizira i svjetsko natjecanje u toj disciplini. “Chessboxing” je popularan u SAD i u nekim zemljama istočne Europe a postoje i filmovi o šahistima, koji odlično boksaju”. Zamislio sam ličnost što prakticira oboje”!

Umjetnik je ostvario i crteže, novog, kolektivnog albuma nazvanog: “12 rujan, Amerika poslije”, koji je izdala kuća “Casterman”. Obrađen kao razgovori 19 autora što s obje strane Atlanskog oceana analiziraju i ispituju evoluciju Novog svijeta, nakon atentata od prije desetljeće. Strip, novinarski crtež kao i raznolike ilustracije krase djelo, koje će se izlagati u New Yorku i Parizu.

 

 

 

 

Tagovi:
Autor/ica 4.10.2011. u 19:33