Inicijativa ‘Kultura 2020’: Vrijeme je za sistemske promjene u sektoru kulture!

tačno.net
Autor/ica 10.2.2015. u 18:52

Inicijativa ‘Kultura 2020’: Vrijeme je za sistemske promjene u sektoru kulture!

Foto: oneworldsee

Nakon višemjesečnih priprema, neformalna mreža kulturnih radnika Bosne i Hercegovine predstavit će važnu inicijativu pod nazivom “Kultura 2020”Događaj je zakazan za ponedjeljak 16. februara s početkom u 12.00 sati u Mediacentru Sarajevo.  

Inicijativa Kultura 2020 predstavlja pokušaj saradnje i kolektivnog djelovanja radnika u kulturi u cilju kreiranja novog aktera na sceni kulturne politike u Bosni i Hercegovini. Na skupu će biti predstavljeni članovi koordinacijskog tijela inicijative Kultura 2020 koje čine istaknuti kulturni radnici iz cijele BiH.

Inicijativa polazi od stajališta da je krajnje vrijeme za sistemske promjene u sektoru kulture u Bosni i Hercegovini gdje odluke neće, kao što je to bila praksa do sada, ovisiti o senzibilitetu i estetskim preferencijama pojedinih ministara, već će reflektirati sistemsko promišljanje uloge kulture kao javnog dobra u bh. društvu. Inicijativa Kultura 2020 fokusirat će svoje djelovanje na sljedeće probleme: nepostojanje ili neprimjenjivanje strategija za kulturu na svim nivoima vlasti, netransparentnost potrošnje javnih sredstava u kulturi, politička i ekonomska instrumentalizacija kulture, zloupotreba javnih prostora kulture, neprikladan rad u sektoru kulture, nepostojanje sindikalnog udruživanja i kolektivne borbe za interese radnika u kulturi, itd.

Odluke vezane za kulturu i umjetnost potrebno je donositi na osnovu zahtjeva koji su bazirani na konkretnim iskustvima djelovanja u bh. kontekstu, u stalnoj komunikaciji između donosilaca odluka i samih kulturnih radnika. Kulturni radnici se uključuju u procese donošenja odluka o budućnosti kulture i umjetnosti u BiH kroz kolektivno i solidarno djelovanje oko zajedničkih, a ne pojedinačnih interesa, saopćeno je iz Udruženja Akcija.

U nastavku, pročitajte Principe i pravce djelovanja inicijative Kultura 2020 koji su usaglašeni od velikog broja kulturnih radnika iz cijele Bosne i Hercegovine:

Polazimo od načela da je kultura javno dobro i baza za ličnu i kolektivnu emancipaciju i obrazovanje, te društvenu koheziju i potencijal za sveobuhvatni razvoj. Kultura je ljudsko pravo i kao takva mora biti dostupna svima. Stoga se kultura mora vratiti u centar interesa bh. društva.

1. Potreba strateškog promišljanja i djelovanja kroz izradu strategija kulturne politike na svim administrativnim nivoima u BiH te nadgledanje njihovog provođenja

2. Kritičko promišljanje i nova artikulacija uloge javne kulture u savremenom bh. društvu

3.  Transparentnost rada svih aktera u javnom sistemu kulture

4.  Promocija i podrška izvrsnosti u kulturi

5. Promocija i osnaživanje nezavisne kulture i stvaranje podsticajne klime za daljnji razvoj

6. Potreba prikupljanja, sistematizacije, produkcije i širenja znanja i informacija o sistemu kulture u BiH

7. Strateško osnaživanje međunarodne orijentacije kulturne produkcije u BiH kao i podrška njenoj promociji van granica BiH

8. Demokratizacija kulture: bolja distribucija kulturne produkcije unutar zemlje

9. Jačanje uloge javnih emitera u sistemu kulture u BiH

10. Unapređenje i zaštita prava radnika u kulturi

Izvor:
Radio Sarajevo/Kultura 2020

tačno.net
Autor/ica 10.2.2015. u 18:52