Khodorkovsky: članci, dijalozi, razgovori

Najprodavaniji ruski autori Boris Akunin i Lyudmila Ulitskaya bili su među onima koji su u četvrtak u Moskvi prisustvovali promociji knjige zatvorenog oligarha Mikhaila Khodorkovskog, čije je zatvaranje bilo užarena tačka za politiku opozicije.

Najprodavaniji ruski autori Boris Akunin i Lyudmila Ulitskaya bili su među onima koji su u četvrtak u Moskvi prisustvovali promociji knjige zatvorenog oligarha Mikhaila Khodorkovskog, čije je zatvaranje bilo užarena tačka za politiku opozicije.

Iz Moskve izvještava dopisnik RSE Kevin O’Flynn.

Manje od mjesec dana nakon što je uhapšeni ruski oligarh Mikhail Khodorkovsky osuđen na zatvorsku kaznu do 2017.godine, u Moskvi je izdata knjiga njegovih spisa i intervjua, čijoj je promociji prisustvovala nekolicina najpoznatijih ruskih autora i boraca za ljudska prava.

Knjiga pod nazivom “Mikhail Khodorkovsky: članci, dijalozi, razgovori” sadrži niz eseja o budućnosti zemlje koje je bivši predsjednik naftne kompanije Yukos pisao u zatvoru, kao i razgovore sa vodećim suvremenim ruskim piscima kao što su Boris Akunin, Lyudmila Ulitskaya i Boris Strugatsky.

Khodorkovsky, koji je nekad bio najbogatiji čovjek u Rusiji prošlog je mjeseca osuđen na 14 godina zatvora, skupa sa svojim nekadašnjim poslovnim partnerom Platonom Lebedevim, pri čemu su obojica osuđeni za krađu i pranje novca.

Pisac Boris sa knjigom Mikhaila Khodorkovskog, Moskvi, 20. januar 2011.

To je već drugi put da su osuđeni. Nova kazna datira iz 2003.godine kada je Khodorkovsky uhapšen, što znači da će on i Lebedev ostati u zatvoru još šest godina.

Nakon prvog suđenja ruska javnost nije bila naklonjena jednom od najomraženijih oligarha koji se obogatio 90tih godina.

Međutim njegovi zatvorski spisi, potporeni dobro organiziranom kampanjom i njegovo drugo suđenje koje je u javnosti percipirano kao Kremljinova odmazda, je doprinijelo da se podrška javnosti znatno poveća, posebno među piscima i umjetnicima.

Akunin, autor detektivskog bestselera „Erast Fandorin“ je e-mailom intervjuisao Khodorkovskog za rusko izdanje magazina “Esquire”.

Na promociji knjige, Akunin kaže da ga je sudbina propalog magnata zaintersirala u autorskom smislu.

“Na neki način se radi o klasičnoj priči. To je priča o tome šta je heroj, a šta je anti-heroj, šta je model pristojnog ponašanja i šta je model užasnog ponašanja i kako se ponašati i u jednoj i u drugoj situaciji. Kako priča ide dalje, sve više ljudi je razumije. To nije književnost, to je život”, rekao je Akunin.

“Kraj jedne ere”

Ulitskaya, čije su prepiske sa Khodorkovskim najprije objavljene u časopisu “Znamya”, a zatim i u knjizi, kaže da se u tim prepiskama više puta nije slagala sa Khodorkovskim.

Ali, dodaje da je danas impresionirana njim i da se nada da će ga jednog dana i osobno upoznati.

“To je drugačija osoba od one koja je uhapšena. Desila se nevjerojatna unutarnja promjena tijekom proteklih godina, ugled i dubina te osobe su porasli na neuporedive načine. Nadam se da će doći vrijeme kada ćemo moći sjediti, piti čaj i raspravljati o problemima vlade, moći i države te o odnosima između pojedinaca i države”, kaže Ulitskaya.

Ulitskaya je 30.decembar, dan kada je Khodorkovsky po drugi put uhapšen, opisala kao „sramotan dan za rodnu zemlju“.

U uvodu knjige, nakladnik Leonid Parfenov opisuje slučaj Khodorkovskog kao povjesni i kaže da će dan njegovog oslobađanja značiti „kraj jedne ere“.

Parfyonov piše da u člancima čitatelji mogu vidjeti razvoj Khodorkovskog. Akunin kaže da je i sam postao bolji i snažniji pisac otkad mu je Khodorkovsky prvi put pisao te predviđa da će se o nekim od tih spisa u budućnosti učiti u školama.

Bivši premijer Mikhail Kasyanov, filmski režiser Eldar Ryazanov i roditelji Khodorkovskog su također prisustvovali promociji. Kada je upitan zašto je došao, Ryazanov je za ruski servis RSE rekao da je želio biti u „društvu pristojnih ljudi“.

Knjiga se već dobro prodaje, kako tvrdi Sergei Rubis, direktor izavačke kuće Eksmo.

“Osoba koja se nađe u situaciji kao Khodorkovsky, u prelomnom periodu životnih promjena, to uvijek zainteresira javnost. U sovjetskom vremenu je bio jedna osoba, a u post sovjetskom vremenu je, da se grubo izrazim, imao sve. Sada nema apsolutno ništa. Mislim da je put kojim je prošao Khodorkovsky stoga mnogim ljudima zanimljiv”
, rekao je Rubis.

Izdavač kaže da će profit od prodaje knjige biti namijenjen potpori dječijeg doma u moskovskom regionu.

slobodnaevropa.org

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI