Nagrada za velikana: Predrag Lucić dobitnik nagrade Kočićevo pero za 2013.

tačno.net
Autor/ica 8.11.2013. u 15:34

Nagrada za velikana: Predrag Lucić dobitnik nagrade Kočićevo pero za 2013.

Nagrada Kočićevo pero za jesen 2013. godine koju dodjeljuje Zadužbina Petar Kočić Banja Luka – Beograd, bit će svečano uručena u petak,15. studenog, u 11 h na središnjoj pozornici “Interlibera” u Zagrebu Predragu Luciću za djelo Gusle u magli, za, kako je ocijenio žiri, visoka dostignuća u suvremenoj književnosti i odanost ljepoti Kočićeve misli i riječi.

Žiri za književnu nagradu Kočićevo pero, radio je u sastavu književnici: Nikola Vukolić (predsjednik), Miljenko Jergović i Mladen Vesković, a odluku o nagradi donio je jednoglasno.

Po Vukolićevim riječima, svoju, nazovimo je tako, čitanku, autor namjenjuje učenicima trećih razreda muzičkih, književnih i medicinskih škola. Ali, već od prve stranice čitalac zapaža da tu nešto ne štima, i da one gusle u magli koje smo procesom automatskog nadopunjavanja, na brzinu, pročitali kao guske u magli, nose odudarnost, nagovještaj velikog apsurda, gorčine, zgroženosti nad vremenom i ljudima kojima je pljačka i otimačina postala jedino mjerilo sposobnosti, a mržnja prema bližnjem usmjeravajući agens akcije” naveo je predsjednik žirija za ovu nagradu.

U Guslama u magli autor je dao rentgenski snimak, patološki atlas truleži u vremenu u kojem živimo.

„Posebno mjesto posvetio je jeziku, koji više ne predstavlja lingvističko, nego isključivo političko pitanje, i odnosu nove kulture prema zatečenim vrijednostima prethodnog vremena, posebno prema velikim majstorima pera, stvaraocima evropske reputacije i ugleda” istakao je književnik Nikola Vukolić.

Gusle u magli su treća u nizu čitanki Predraga Lucića, nakon “Sun Tzu na prozorčiću”, “Bezgaća povijesne zbiljnosti I i II”, a o parodijskom u njegovu enciklopedističko-historijsko-pjesničkom pothvatu koji ukupno opseže 1820 stranica Sinan Gudžević je napisao knjigu “Protiv svih nastava: Parodije Predraga Lucića”.

tačno.net
Autor/ica 8.11.2013. u 15:34