Kultura cveta

tačno.net
Autor/ica 27.3.2013. u 15:51
Početkom marta, poznati mladi multimedijalni umetnik Branko Radaković završio je svoj drugi dugometražni dokumentarac koji se zove ”Kultura cveta”.
Radio ga je u najvećoj medijskoj tajnosti, pa i uprkos tome, uzburkao je javnost i pre prvog javnog prikazivanja. Kritičari i filmski stvaraoci koji su ga pogledali, imaju različita mišljenja o njemu. Dok su ga neki oštro iskritikovali, drugi ga smatraju veoma značajnim umetničkim delom, a kultni mladi filmski kritičar Miloš Živanović je o ovom filmu, između ostalog, napisao: ”Dramaturški gledano, prve dve trećine vremenskog toka radnje su eksplozivna naprava koja bi da je aktivirana u poslednjoj trećini ugrozila film do tačke pucanja po šavovima teme. Na neki način imamo priliku da vidimo kako se dve različite poetike sudaraju. Logično je da se brza i divlja reka pokuša da ukroti. Smirivanjem kroz priču o filmskoj kulturi jača je poenta nego da je nastavljeno efektno raspirivanje”.
Uprkos različitosti u mišljenjima kod filmskih teoretičara i stvaraoca, trejler za film je kod publike prihvaćen sa velikim oduševljenjem.
Ovaj inventivni i neobični dokumentarac sa igranim elementima, koji odudara od svega do sada viđenog u domenu tog žanra, govori na jedan poseban crnohumoran način o srpskoj kulturi.
”Kultura cveta” je snimana na više od 50 lokacija, u Baču, Novom Sadu, Beogradu, Velikom Gradištu, Usiju, Izvoru, Sisevcu, Ćupriji i Paraćinu, a Radaković je montažu započeo još oktobra 2011. godine.
U filmu se pojavljuje veliki broj umetnika ali intervjuisani su i obični građani, a jedan od najvažnijih učesnika u ovom ostvarenju, je producent i predsednik Udruženja filmskih i TV radnika Vojvodine Srđan Ilić.
”Kultura cveta” biće premijerno prikazana 28. aprila u velikoj sali Doma omladine, u Beogradu, na međunarodnom festivalu dokumentarnog filma ”Beldoks”.
Trejler možete pogledati ovde:

tačno.net
Autor/ica 27.3.2013. u 15:51