ODLAZAK BROJA JEDAN: Umro Ante Vican, prvi diplomirani glumac Zagrebačke akademije

tačno.net
Autor/ica 24.3.2014. u 09:56

ODLAZAK BROJA JEDAN: Umro Ante Vican, prvi diplomirani glumac Zagrebačke akademije

“Preminuo je u staračkom domu u Grudama, bez angažmana i skrbi društvene zajednice, kakvu je jedan ovakav glumac trebao i morao dobiti”, piše ‘Dnevni list’.

U 88. godini u četvrtak navečer preminuo je Ante Vican (Vinjani Gornji, Imotski, 11. lipnja 1926. – 2014.), jedan od najvećih glumaca ovih prostora, vlasnik indeksa zagrebačke Akademije dramskih umjetnosti pod rednim brojem dva – i to jer se broj jedan nije ni izdavao, i jedini s prostora Hercegovine dobitnik pulske nagrade Velike zlatne arene.

Kako piše ‘Dnevni list’, bio je prvi diplomirani glumac zagrebačke Akademije dramskih umjetnosti.

“Ranije se puno pisalo i pjevalo o Mostaru kao čudesnom gradu opsjednutim kazalištem, na sreću vas i nas koji smo vam poklanjali jedan dio svog srca. Nadam se da će ubuduće Mostar biti opsjednut i filmom jer je on to zaslužio. Vraćam Vam ključeve, gradonačelniče, da ih čuvate, ali nemojte škrtariti, dajte ih i poklanjajte”, rekao je u prosincu 2007. godine, vraćajući ključ Grada Mostara gradonačelniku Ljubi Bešliću, na zatvaranju prve filmske revije Dani filma Mostar.

“Kojem bi to drugom glumcu gradonačelnik i mogao uručiti ključ grada na prvom izdanju te filmske revije, nego najvećem glumcu, legendi glumišta? Preminuo je u staračkom domu u Grudama, bez angažmana i skrbi društvene zajednice, kakvu je jedan ovakav glumac trebao i morao dobiti”, piše ‘Dnevni list’.

“Nakon Pauline Loose odlazi i moj drugi “mostarski dragulj”, veliki dramski umjetnik, stilski glumac, zaljubljenik u Mostar i veliki čovjek – Ante Vican. Nisam siguran da će se u dogledno vrijeme, da ne kažem u ovom stoljeću, pojaviti tako veliko i značajno glumačko ime. Činjenica da je dobio oko 60 najvećih priznanja, kazališnih, filmskih, govori sama za sebe. Desetljeća je proveo u ovom gradu. Nažalost, posljednje godine života je proveo u staračkim domovima, objektivno, bez pažnje društva koja je morala uslijediti s obzirom na njegov veliki angažman i velike uspjehe”, kazao je o Vicanu mostarski odvjetnik Josip Muselimović.

slobodna-bosna.ba

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 24.3.2014. u 09:56