Predragu Matvejeviću uručena povelja ‘Počasnog građanina grada Sarajeva’ – Dizao je glas protiv zla!

Nikola Vučić
Autor/ica 18.1.2014. u 18:58

Predragu Matvejeviću uručena povelja ‘Počasnog građanina grada Sarajeva’ – Dizao je glas protiv zla!

Piše: Nikola Vučić

Književniku i publicisti Predragu Matvejeviću jučer je u prostorijama Kulturno-informativnog centra Bosne i Hercegovine u Zagrebu dodijeljeno posebno priznanje za ”Počasnog građanina grada Sarajeva” od strane Gradskog vijeća Grada Sarajeva, a na inicijativu zamjenika predsjedavajućeg Gradimira Gojera. 

Povelja “Počasni građanin grada Sarajeva” dodjeljuje se onima koji su se istaknuli u razvoju i promoviranju grada, unaprjeđenju međunarodne suradnje te očuvanju mira, a Matvejeviću između ostaloga i zbog njegovog doprinosa širenju istine u zemlji i inozemstvu o agresiji na Bosnu i Hercegovinu. Svečanosti uručivanja ovog visokog priznanja nazočili su i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, veleposlanica Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj Azra Kalajdžisalihović, predsjednica PEN-a Nadežda Čačinović, skladatelj Đelo Jusić, Gradimir Gojer, Budimir Lončar, Drago Pilsel i brojni drugi uzvanici.

Uručena su mi brojna priznanja, među kojima su i Legija časti, pet doktorata honoris causa po raznim europskim univerzitetima i dr., ali ovo priznanje iz Sarajeva u kojem sam prije toliko godina započeo univerzitetski studij, više mi je i draže od svih odličja – kazao je za portal tačno.net Predrag Matvejević te dodao kako ima isti dojam kao da mu je povelju uručio i njegov rodni Mostar, koji mu je 2002. godine dodijelio počasni doktorat na Univerzitetu Džemal Bijedić.

Matvejeviću je plaketu uručio gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić, kazavši kako je “ovim činom Predrag Matvejević postao i formalno građanin Sarajeva, što je on i prije bio, iako tamo nije živio, jer je za cijelo vrijeme trajanja blokade i teških dana za građane Sarajeva svijetu govorio istinu o onome što se ondje zbivalo”.

“Ono protiv čega je on bio, to nije bio običan eksces, jer agresija na BiH, ubijanje Sarajeva, ubijanje Mostara, kao uostalom i ubijanje Vukovara, Dubrovnika i drugih gradova, to nije rađeno iz prozaične politike, ovdje se radilo o opasnoj ideologiji univerzalnog karaktera”, dodao je Komšić.

Osim gradonačelnika Ive Komšića, nazočnima se obratio i zamjenik predsjedavajućeg Gradskog vijeća Grada Sarajeva Gradimir Gojer, koji je uputio riječi zahvalnosti, ne samo u ime građana Sarajeva, nego i u ime intelektualnih krugova cijele Bosne i Hercegovine  te kazao kako je upravo Predrag Matvejević bio jedan od rijetkih europskih intelektualaca koji je dizao glas protiv zla koje se nadvilo nad Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu.


Nikola Vučić
Autor/ica 18.1.2014. u 18:58