Promocija magazina nezavisne kulture – MANEK

tačno.net
Autor/ica 31.1.2013. u 12:58

Promocija magazina nezavisne kulture – MANEK

Uskoro izlazi iz štampe prvi broj magazina nezavisne kulture MANEK koji objavljuje NKSS. U sredu, 6. februara 2013. u 18 časova održati će promocija prvog broja MANEKA u Kulturnom centru Grad (Braće Krsmanović 4, Beograd), uz projekciju dokumentarne televizijske pilot emisije „Na sopstveni pogono Asocijaciji Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS) i neformalno druženje.

MANEK je prvo u nizu periodičnih izdanja NKSS koje ćemo objavljivati u formi fanzina radi unapređenja vidljivosti nezavisne kulture i umetnosti i afirmisanja njenog značaja u savremenom društvu. Na više od 30 strana predstavljen je samo deo raznovrsne programske produkcije koje su članovi NKSS realizovali tokom 2012. godine uz velika žrtvovanja, ali i uz međusobnu podršku i solidarnost.

Uredništvo MANEK-a se nada da će NKSS u sledećem broju svojih novina moći da se pohvali i konkretnim pomacima u dijalogu s vlastima o uslovima u kojima njene članice prekarno rade već godinama, pa i decenijama – pod uslovom da postoji bar minimum svesti da je kultura u Srbiji na početku 21. veka uopšte potrebna. A bez nezavisne kulturne scene, kao najživljeg dela ukupnog sistema kulture, nema ni budućnosti za kulturnu scenu u celini.

Čitaoci prvog broja MANEK-a imaju mogućnost da se podsete ili saznaju više o izabranim aktivnostima Art klinike, Dah teatra, Mimarta, Ministarstva prostora, Stanice – servisa za savremeni ples, Kioska, Remonta, Videomedeje, organizacije Čaj… odličan, Nezavisnog filmskog centra Filmart, Zemunskog malog umetničkog centra – ZMUC, Elektrike, Plavog pozorišta, udruženja Zvuk i vizije, Kulturis, SEEcult.org, Hop.La!, DEZ ORG, Vojvođanke, Generatora, Licaulice, kulturnih centara Grad, Rex, odnosno o festivalima Kondenz, Zalet, Sound and visions, KRAF, Slobodna zona, VivisectFest, PATOSoffIRANJE, Avgust jednog diverzanta – AJDE fest…

MANEK sadrži i zanimljiv izbor stripova (Čaj… odličan i Elektrika), proze (Kornet) i poezije (Poezin).

Prvi broj MANEK-a sadrži i i pogled na region, kroz intervjue sa dramaturgom i višestranom umetnicom Katarinom Pejović, i menadžerkom u kulturi Eminom Višnić, direktorkom Pogona – zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade i nekadašnjom predsednicom i koordinatorkom mreže Klubtura/Clubture. Takođe, iz regiona je predstavljen i festival AKTO u Bitolju, kao i nova regionalna platforma za kulturu Kooperativa.

Promociju MANEK-a pratiće i emitovanje gotovo polusatne dokumentarne televizijske pilot emisije „Na sopstveni pogon“ o Asocijaciji Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS), snimljene u produkciji NFC Filmart iz Požege, a tom prilikom predstavićemo i Mapu NKSS, publikaciju sa osnovnim podacima o Asocijaciji NKSS i razuđenosti bezmalo 80 organizacija, inicijativa i pojedinaca koje je od osnivanja 2011. godine okupila iz 20 gradova širom Srbije.

Osim u štampanom izdanju, MANEK je objavljen i u elektronskom (pdf) formatu koji je moguće besplatno preuzeti ovde:

http://nezavisnakultura.net/images/manek1.pdf

Mapu NKSS preuzmite ovde:

http://nezavisnakultura.net/images/mapa%20nkss.pdf

Trejler pilot emisije možete da pogledate ovde: https://www.youtube.com/watch?v=4x4rSl8NwLY

Objavljivanje prvog broja MANEK-a pomogli su Švajcarski program za kulturu na Zapadnom Balkanu i Fondacija za otvoreno društvo, Srbija.

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 31.1.2013. u 12:58