Svetlana Broz dobitnica prestižne nagrade Univerziteta Tufts

tačno.net
Autor/ica 28.3.2014. u 14:14

Svetlana Broz dobitnica prestižne nagrade Univerziteta Tufts

Svetlana Broz, direktorica NVO Gariwo, danas je na Tufts univerzitetu u SAD-u primila nagradu (Dr. Jean Mayer građanin svijeta).

Tim povodom održala je i predavanje o temi Edukacija o građanskoj hrabrost: izazov bivšoj Jugoslaviji. Dr. Jean Mayer Global Citizenship Award ustanovljena je 1993. u čast dr. Jean Mayera koji je bio predsjednik Univerziteta Tufts od 1976. do 1993. Nagrada se dodjeljuje jednom godišnje pojedincima čija građanska hrabrost, lični integritet i strast za učenjem odražavaju Mayerovu izreku: „Učenje, istraživanje i naučavanje moraju biti posvećeni rješavanju najvećih problema s kojima se svijet suočava.“

Svetlana Broz utemeljila je dvije organizacije koje se bave afirmacijom građanske hrabrosti: NVO GARIWO i Fondaciju „Imam petlju – GARIWO“. Utemeljila je i dvije nagrade Nagradu Duško Kondor za građansku hrabrost i Nagradu Duško Kondor za afirmaciju građanske hrabrosti. Autorica je knjige „Dobri ljudi u vremenu zla“ i niza dokumentarnih filmova o laureatima nagrada Duško Kondor. Održala je veliki broj predavanja po srednjim školama i univerzitetima u regiji i u svijetu te za svoj rad dobila niz prestižnih priznanja.

Neki od prethodnih dobitnika Dr. Jean Mayer Global Citizenship Award su i nobelovci Amartya Sen, Desmond Tutu i Mohammed Yunus.

tačno.net
Autor/ica 28.3.2014. u 14:14