Uz izložbu “Doživljaji” Bojane Bogovac

tačno.net
Autor/ica 5.2.2014. u 15:02

Uz izložbu “Doživljaji” Bojane Bogovac

U ponedjeljak, 3. februara u organizaciji Centra savremene umjetnosti Crne Gore u Prjaničkom domu u Podgorici otvorena je izložba ilustracija, crteža i kolaža Bojane Bogavac pod nazivom „Doživljaji“.
Na izložbi su predstavljene ilustracije za dječije knjige, knjige za odrasle i radovi na slobodne teme.

Otvarajući izložbu, Maja Bakić, sociolog i predsjednica udruženja Crnogorska alternativna kultura, pročitala je i svojevrsni manifest izložbe Bojane Bogavac:”Pred nama su radovi na zadatu i slobodnu temu Bojane Bogavac. Svako tumačenje je posve proizvoljno. Naši doživljaji nijesu unaprijed zadati i ne dolaze s uputstvom za upotrebu. Ili pak da? U generaciji koja je strah od smrti prevazišla strahom od života, generaciji koja lični doživljaj pretvara u statusni simbol na društvenim mrežama i cinizam u malograđanski manir, koliko zaista prostora ostaje za autentičnost? Pa čak i sami čin izložbe, građanski maniri, par čaša vina i pobjeda da smo svojim fizičkim prisustvom ispoštovali umjetnicu – sve je već doživljeno. Pa zašto smo ovdje, osim što nijesmo toliko povlašćeni da imamo umjetnički talenat kakav ima Bojana Bogavac?

UPUTSTVO ZA UPOTREBU IZLOŽBE “DOŽIVLJAJI“ BOJANE BOGAVAC

1. Ova izložba predstavlja autentičan izraz umjetničinih iskustava (imaginarnih i stvarnih).
2. Ova izložba se sastoji od 40 radova i jednog kataloga za koji je tekst napisao Ljubomir Đurković.
3. Svako emocionalno stanje uzrokovano umjetničinim djelom je dozvoljeno.
4. Svako poistovjećivanje s umjetničinim djelom je upitno.
5. Svako nepoistovjećivanje s umjetničinim djelom je upitno.
6. Prisustvo svakog posjetioca na izložbi je stvar slobodne volje.
7. Prisustvo svakog posjetioca na izložbi nije stvar slobodne volje u slučaju isključivog rukovođenja prinicipom „da ispoštujem Bojanu Bogavac“. Bojanu Bogavac poštujete poštujući njenu umjetnost.
8. Svako očekivanje s kojim posjetilac dolazi na ovu izložbu mora se poništiti susretom sa izloženim radovima, jer je jedino tako moguće ostaviti prostor za lični doživljaj.
9. Svaki lični doživljaj na ovoj izložbi je dar posjetiocima od umjetnice.
10. Svaki lični doživljaj na ovoj izložbi je dar umjetnici od posjetioca.”

U katalogu koji prati izložbu dramaturg Ljubomir Đurković je zapisao:

„U radovima koji su nastali na slobodne teme, nenamjenski, kolaži Bojane Bogavac su bliski onome što je Volfgang Beker nazvao estetikom ‘novih divljih’. Uočljiv je uticaj nove kulture, rokenrola, naročito panka, muzičkih video spotova i horor filmova. Na tim kolažima je čovjek raspet između erosa i tanatosa. Čini mi se kao da Bojana na njima ispituje najdublje kutke čovjekovog bića. Kroz mrak i vedrinu, u bolu i zadovoljstvu. Međutim, ekspresivnost ovih radova izbjegava krupni gest i patos koje sama (arhetipska) tema i postupak na prvu loptu nameću. Upravo je suptilna ironija ono što ih karakteriše“.

Bojana Bogavac rođena je 1986. godine. Diplomirala je na specijalističkim studijama grafičkog dizajna na Akademiji likovnih umjetnosti na Cetinju, mentor Mile Grozdanić. Dobitnica je Godišnje nagrade za slobodni crtež 2006/2007 , kao i nagrade za izradu idejnog rješenja web stranice Akademije likovnih umjetnosti na Cetinju. Kao grafički dizajner i ilustrator angažovana je na poslovima grafike knjige i ilustracije u Zavodu za udžbenike Podgorice od 2010. godine gdje je dizajnirala i ilustrovala nekoliko knjiga. Učestvovala je na brojnim izložbama, između ostalih:

BOOKILL Fest (Novi Sad 2013),
Šutnja je LAŽ (urbana izložba SEZ Berlin 2012),
D – Day – Zagreb (2011),
Festival Sinestezija (Herceg Novi 2011),
Festival 216 DIZAJN (Kraljevo 2011)

Cafee Berlin (Podgorica 2011)
Cafee Marinaio (Kotor 2011),
KC Grad (Beograd 2011),
Noć muzeja (Podgorica 2011),
3. svjetski bijenale studentskog plakata (Novi Sad 2008),
Umjetnost tipografskog oblikovanja (Podgorica 2008).

Iz galerije odabranih radova:

tačno.net
Autor/ica 5.2.2014. u 15:02