Mostar šokiran vandalskim napadom na spomenik Armije BiH

tačno.net
Autor/ica 14.1.2013. u 10:52

Mostar šokiran vandalskim napadom na spomenik Armije BiH

Jaka eksplozija uznemirila je  građane Mostara oko dva sata ujutro, potvrdio je  za tacno.net  glasnogovornik  MUP-a HNK Srećko Bošnjak. Spomenik pripadnicima Armije BiH koji se nalazi ispred Gradske vijećnice je uništen, odnosno prepolovljen u eksploziji, a povrijeđenih osoba na sreću nije bilo.
Za sada nije poznato kojim je ekplozivom spomenik prepolovljen i koji je motiv počinioca ovog vandalskog čina. Pripadnici MUP-a HNK su izvršili uviđaj. Istraga je u tijeku.

Ljubo Bešlić

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić osudio je podmetanje eksplozivne naprave na spomenik pripadnicima Armije BiH u Mostaru. Bešlić očekuje kako će policija pronaći i kazniti počinitelje ovoga nedjela.

Zoran Perić
Komentirajući noćašnju eksploziju jedan od heroja odbrane grada te predsjednik gradskog Sdp-a,  Zoran Perić je rekao: ” Šokiran sam noćašnjim vandalskim napadom na spomenik pripadncima Armije BiH,  samo nekoliko metara od spomenika je dom zdravlja gdje su majke mogle nositi svoju djecu,  što govori da vandali, tj. teroristi nemaju nikakvih skrupula”.
Perić je naglasio da je ovo nastavak spomeničke krize u Mostaru jer i ranije su rušeni spomenici antifašistima u gradu.  Odgovornost je između ostalog i na gradskim vlastima jer mjesecima nisu mogli riješiti pitanje spomenika ispred Gradske vijećnice oko čega Hdz i Sda ratuju mjesecima.

Oglasila se  saopštenjem i KOORDINACIJA TEMELJNIH BORAČKIH ORGANIZACIJA ARBIH HNK I GRADA MOSTARA

Semir Drljević Lovac

Nakon vijesti o miniranju spomen-obilježja poginulim pripadnicima ARBiH svi građani Grada Mostara, a posebno oni koji su bili pripadnici ARBiH osjetili su ogorčenje, tugu i gnušanje.

Tužni smo i ogorčeni, ali ne i previše iznenađeni jer ubijaju nas posljednjih 20 godina na sve moguće načine, pa evo i na ovaj – ponovnim ubijanjem mrtvih, oduzimanjem mira i dostojanstva i živima i njihovim poginulima.

Koordinacija temeljnih boračkih organizacija ARBIH Grada Mostara i HNK održala je hitnu vanrednu sjednicu na kojoj su donešeni sljedeći stavovi:

– oštro osuđujemo ovaj vandalski čin, za koji smatramo da ima sve elemente terorizma. S obzirom da je ovo još jedan u nizu terorističkih akata uperenih protiv sigurnosti svih građana Mostara, te da MUP HNK do sada, u posljednjih 20 godina, nije riješio niti jedan sličan slučaj, insistiramo da se u istragu i rješavanje ovog slučaja uključe SIPA i ostali najviši organi sigurnosti BiH.

– upozoravamo sve nadležne institucije Grada Mostara da ovaj teroristički akt ne bude iskorišten s ciljem uklanjanja spomen obilježja poginulim pripadnicima ARBIH.

– pozivamo naše članstvo da ne nasjeda na provokacije i da zadrže dostojanstvo , kao što su ga imali u svim dosadašnjim sličnim dešavanjima, jer su pripadnici ARBiH uvijek poštovali pravnu državu i njene institucije, te vjerujemo da će iste brzo rasvijetliti i ovaj slučaj bez nepotrebnog politiziranja.

 

tačno.net
Autor/ica 14.1.2013. u 10:52