Ekskluzivno: Tačno.net na utakmici Ajax – Manchester City (foto i video)

Autor/ica 27.10.2012. u 11:04

Ekskluzivno: Tačno.net na utakmici Ajax – Manchester City (foto i video)

 

18.30 Praznik fudbala 

Nekoliko sati prije utakmice dva evropska giganta Ajax – Man. Citya atmosfera u gradu je bila zaista praznička. Po prvi put u historiji ova dva kluba su se susretala na najjačoj fudbalskoj sceni. Izuzev jednog incidenta prije utakmice gdje je privedena jedna grupa domaćih navijača oko stadiona je vladala prijateljska atmosfera između engleskih i holandskih navijača. 

Stadion Arena je jedan od prvih modernih stadiona u Evropi. U okolini stadiona se nalaze mnogi kafići i restorani, te desetine velikih parikinga koji su vrlo dobro oznaceni. Navijači korsite također voz kao prevozno sredstvo jer se stanica nalazi u samoj blizini stadiona. Iako na utakmicu dođe više od 45.000 navijača gužva se skoro pa i ne osjeti.

 

20.15 Na stadionu

Da bi ušli na stadion potrebno je da sami skenirate bar code sa vaše karte na skener kako bi se kapija otvorila. Poslje toga slijedi pozdrav redara koji vam dodjeli knjigu sa informacijama o ova dva kluba te vas eventualno uputi ako ne znate gdje vam se nalazi sjedalica. Sve ovo protiče bez guzve i bilo kakvog  pretresanja koje smo navikli na nasim fudbalskim utakmicama. Na hodnicima u stadionu gdje se nalaze fast food restorani također vlada red. Moguće je platiti piće i hranu sa arena kartom koju mozete kupiti na stadionu te upravo radi toga gužve nema kao kad se plaća gotovinom. 

Dvadesetak minuta prije utakmice orila se amsterdamska arena skandiranjem nasem Edinu Džeki od strane engleskih navijača što je svakako svakom Bosancu i Hercegovcu  zvučalo kao muzika u ušima. 


20.45 Utakmica

Utakmicu su vjerovatno mnogi od vas gledali te bili svjedoci vrlo blijede izvedbe Manchesterovih igrača od kojih se puno više očekivalo dok su Ajaxovi igraši ušli puni želje i volje da ostave što bolji rezultat. Kao i mnogi navijači, igrači Ajaxa nisu ni sanjali da će potpuno nadigrati engleskog prvaka, te uz vrlo lepršavu igru zabiti tri gola i sasvim zasluženo upisati prva tri boda u Ligi prvaka ove sezone. 

Gosti iz Engleske od prve minute nisu ušli fokusirani na igru, te se odmah vidjelo da su mnogi igrači podcjenili ovaj mladi tim Ajaxa. Igrači od kojih se najvise očekivalo poput Aguera, Kompanya i mnogih drugih su potpuno podbacili u ovoj utakmici. Naš Edin Džeko je na momente dosta dobro izgledao, kreirao je nekoliko dobrih šansi, iznudio nekoliko pametnih faula, ali je zaboravio da uradi ono zašto je došao u Man. City, promašio je dvije velike prilike. Njegove dobre poteze prepoznali su i engleski navijači koji su mu skandirali u nekoliko navrata. 

Navijači Citya su u prvom poluvremenu vrlo energično navijali, te pokazali zašto su engleski navijači pozanti u Evropi. Sve ovo se u drugom poluvremenu promjenilo kad su pali kao i njihov tim. Na njihovom dijelu tribine je zavlado muk i tišina dok su se holandski navijači vrlo dobro provodili, pa su čak nakon trećeg gola svi počeli skanidarti “tien, tien, tien” bodreći svoje igrace da utrpaju deset golova u mrežu protivnika. 

Iako smo navijali za naseg Edina, utakmicu je potpuno zasluženo dobio Ajax. Mancini je izgledao potpuno izgubljen sa strane, a svoju nemoc je pokazao pred kraj utakmice kad je ubacio i Teveza, Balotellia i Kolarova, koji zajedno sa Džekom i Aguerom zajedno nisu uspjeli biti opasni po gol protivnika.

 

22.35 Kraj

Kraj utakmice su Ajaxovi navijači dočekali euforično, te su zajedno sa svojim igračima proslavili ovu veliku pobjedu. Navijači Man. Citya, svjesni loše igre svog tima su pričekali igrace Ajaxa, te ih nagradili velikim aplauzom za vrlo dobru predstavu. 

Za novinare je pred kamere samo stao Lescot i Roberto Mancini dok su ostali igrači poraženi otišli odmah u autobus, ne komunicirajuci sa medijima. Roberto Mancini je izgledao vrlo nervozan govoreci ironično da je on kriv što nije igračima rekao da skaču u odbrani i u napadu daju golove. Upravo je on glavni krivac što ga je mladi kolega Frank de Boer sa vrlo mladim i neiskusnim igračima porazio, te vrlo vjerovatno sprjecio da prođe grupnu fazu Lige prvaka.


 

Tagovi:
Autor/ica 27.10.2012. u 11:04