Francuzi uz pomoć sudije do remija, fantastična igra Pepetovih izabranika

Autor/ica 11.10.2011. u 23:02

Francuzi uz pomoć sudije do remija, fantastična igra Pepetovih izabranika

Sve je počelo kao iz snova. Od samog početka dominirali smo. Kao da igramo novu utakmicu protiv Luksemburga. Džeko je odmah u prvoj minuti pokušao sa 25 metra. Lulić je imao veliku priliku u 4. minuti. Član Lazija sve je dobro napravio, ali sa nekoliko metara iskosa sa lijeve strane šutirao je pored gola.

Minutu kasnije Rami je intervenisao izspred Džeke. Furiozno smo krenuli. Francuzi nisu imali odgovor. Domaći su najopasnije zaprijetili u 9. minuti kada je Loic Remy sam krenuo ka našem golu, ali dao je dug for, tako da je Kenan Hasagić prvi došao do lopte.

Džeko je u 17. minuti još jednom pokazao kakav je majstor. Sjajno je primio loptu, okreno se, oslobodio se Ramija, ali šutirao je ravno u ruke Huge Llorisa. Tek poslije nekih 20-ak minuta Francuzi su došli sebi i prebacili loptu malo i na našu polovinu.

Stopostotnu šansu smo imali u 24. minuti. Misimović je uposlio Pjanića koji je sjajno loptu proslijedio do Edina Džeke. Napadač Manchester Cityja pokušao je iskosa sa lijeve strane pogoditi bliži ugao, no snažan udarac završio je daleko pored gola.

Konstantno smo stvarali prilike, a onu iz 40. minute iskoristili smo na najbolji mogući način. Džeko je sjajnim udarcem pogodio mrežu Francuza. Nasri je dvije minute poslije gola napravio jednu čaroliju, nanizao je nekoliko naših igrača i uposlio Meneza, ali Hasagić je izašao na vrijeme i pokupio loptu. Našom prednošću od jednog gola otišlo se na odmor. Poluvrijeme za nezaborav.

Safet Sušić morao je mijenjati na startu drugog poluvremena. Na gol umjesto Hasagića stao je Asmir Begović. Vjerovatno golman Istanbul BB nije bio u potpunosti spreman, ranije je imao problema sa povredom. Džeko je prvi zaprijetio u drugom poluvremenu, ali loše je šutirao.

Zmajevi su dobro otvorili drugi dio utakmice, ali nakon nekih desteak minuta uslijedio je pritisak Francuza. Lauretnt Blanc je u 61. minuti uveo u igru Kevina Gameira i Marvina Martina, umjesto Florenta Maloude i Yoana Cabayea. Međutim, Sušić je odmah uzvratio francuskom stručnjaku. Uveo je Darka Maletića, a iz igre je izveo Mensura Mujdžu, koji je do tog trenutka odigrao bez greške.

U durgom poluvremenu najviše problema zadavao nam je Menez. Veznjak PSG-a pokušao je u 32. i 63. minuti, ali oba puta lopta je završila u korneru. Džeko je u 65. minuti nakon centaršuta Pjanića. Lulić je nakon toga pokušao prizemnim udarcem, ali nije bilo problema za Llorisa. Begović je u 68. i 72. minuti imao dvije sjajne intervencije.

Prvo je Martin šutirao iz slobodnog udarca, ali odbranio je golman Stoke Cityja. Nakon toga Nasrije pokušao iz prekida, a Begović uz pomoć prečke spriječio je loptu da uđe u gol. Francuska je vršila pritisak. Emir Spahić je u 76. minuti u kaznenom prostoru sapleo Nasrija, koji je bio siguran sa bijele tačke za 1:1.

Poslije gola neko vrijeme igra se umrtvila. Menez je ponovo zadavao probleme našoj zadnjoj liniji, ali na golu je bio sjajni Begović. Gameiro je u 87. minuti bio neprecizan, a tri minute nakon toga Pjanić je pokušao iz slobodnog udarca, no lopta je otišla pored gola. Papac je još jednom izmamio uzdahe navijača Bosne i Hercegovine u sudijskoj nadoknadi, ali na kraju ostalo je 1:1.

Sve čestitke selektoru Sušiću, igračima, navijačima… Trebamo biti ponosni. Sa ovakvom igrom i prostupom možemo se nositi sa svakom reprezentacijom na svijetu. Francuska je velesila, a postigli su nam gol iz penala. Ostaje nam baraž i nadajmo se samo da ćemo imati tu potrebnu dozu sportske sreće i idemo na Euro 2012!

Autor/ica 11.10.2011. u 23:02