Pogodak i asistencija Džeke,Porto ponižen na Etihadu

Autor/ica 22.2.2012. u 20:25

Pogodak i asistencija Džeke,Porto ponižen na Etihadu

Nakon pobjede u Portu od 2:1, izabranici Roberta Mancini uspjeli su na Eithadu ne samo sačuvati prednost i proći dalje u duelu sa aktuelnim prvakom natjecanja, već im i očitati pravu lekciju na temu nogomet. Građani su vodeći gol postigli na samom otvaranju, već u 18. sekundi.

Yaya  Toure je dobio loptu na 35 metara od Portovog gola, sjajno loptu poslao u prostor za Sergija Aguera, Argentinac ušao u šesnaesterac i snažnim udarcem savladao Heltona. U 16. minuti Yaya Toure je izašao sam pred gol gostiju, ali je Helton uspio izaći na vrijeme i u zadnji čas spasiti svoj gol.

Porto je i večeras igrao dosta dobro, a prijetili su najviše iz prekida, konkretnije slobodnih udaraca. Tako je u 27. minuti Moutinho pokušao iz dobre pozicije, ali njegov šut odlazi iznad Hartovog gola.

Do odlaska na odmor po jedna dobra prilika na obje strane. Prvo je Yaya Toure mogao zabiti pogodak, spetljao se, loptu ipak uspio dodati do Aguera na desnu stranu, no argentinski napadač sada nije precizan. Mogao je Porto to kazniti minutu-dvije kasnije. Otamendi je zahvatio volej iz više nego dobre pozicije, lopta ide preko gola.

U 54. minuti Hulk oštro iskosa s lijeve strane puca, Hart brani. Nekoliko minuta kasnije, Rodriguez se našao u ofsajdu, Porto je postigao pogodak, no poništen je. U 68. minuti Hulk iz slobodnjaka loptu šalje nebu pod oblake.

Cityju je prolaz potvrdio bh. reprezentativac Edin Džeko. Iako nije igrao u prvom susretu protiv Porta, našem napadaču je Mancini večeras dao priliku u zadnjih 20-ak minuta umjesto Samira Nasrija.

Sedam minuta nakon ulaska, u 76. minuti, Džeko je zabio za 2:0. Prethodno je akciju na lijevoj strani počeo Aguero, majstorski odradio posao, proigrao nesebično Džeku na drugoj strani, a Dijamant sa osam-devet metara, malo iskosa s desne strane, prizemno pogodio.

Minutu kasnije Rolando je u gostujućim redovima drugi puta javno pomenut, pa je svoje suigrače ostavio na cjedilu u finišu. No, svejedno, Porto ni s njim ne bi mogao postići četiri gola. Zato je City još jedan uvalio.

David Pizarro je odigrao dupli pas sa Džekom, ubacio u peterac, David Silva bez problema loptu zakucao u mrežu Heltona za potpuni krah Portugalaca. No, ni tada Građani nisu stali. Razigrani, po jakoj kiši, uspijevaju postići i četvrti gol.

Džeko se umalo probio za priliku u šesnaestercu Porta, lopta se odbila na nogu Pizarru, kojem je ostalo tek da je proslijedi u mrežu Heltona.

Autor/ica 22.2.2012. u 20:25