Sarajevo Grand Prix 2014: Učestvovat će 200 najboljih biciklista iz 40 zemalja

tačno.net
Autor/ica 6.11.2013. u 11:32

Sarajevo Grand Prix 2014: Učestvovat će 200 najboljih biciklista iz 40 zemalja

22. juna naredne godine Sarajevo će biti planetarni grad biciklizma gdje će se okupiti svi zaljubljenici ovog sporta iz regije i BiH

Svečana prezentacija društveno-sportskog događaja Sarajevo Grand Prix 2014, biciklističke utrke pod pokroviteljstvom Tour de Francea koja će u junu naredne godine biti održana u sklopu obilježavanja 100. godišnjice od početka Prvog svjetskog rata, održana je danas u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

Prezentaciji je prisustvovao, između ostalih, i generalni direktor Tour de Francea Christian Prudhommeua, francuski ambasador u BiH Roland Gilles, kao i gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić.

Predsjednik Biciklističkog saveza BiH (BS BiH) Zlatko Berbić kazao je da najveća takmičenja poput Tour de Francea privlače dio svjetske sportske elite i pažnju miliona simpatizera, ali i profesionalnih sportista, te da je to više od sporta.

“Tour de France, koji ove godine proslavlja 100 godina od svoga nastanka, jeste pored plamentarnog sportskog događaja i trka promocije Republike Francuske, njenih građana, dobrih komšijskih odnosa, turističkih potencijala i prirodnih ljepota, a to potvrđuje podatak da 188 zemalja preuzima ovu utrku kao jedan od najvećih svjetskih događaja”, kazao je Berbić.

On je dodao da danas biciklizam ima tri olimpijske grane – drumski, MountBike i BMX, ali i megatrend razvoja kao rekreativni sport umrežavanja izvan nacionalnih granica ili kao relaksirajuće transportno sredstvo svih generacija.

Prema Berbićevim riječima, Sarajevo će u junu sljedeće godine biti domaćin prvog Grand Prixa.

“Velika nam je čast objaviti da će da po prvi put na našim prostorima Tour de France uz podršku velikog direktora TDF-a Christiana Prudhommeua biti partner utrci SGP-a. 22. juna Sarajevo će biti planetarni grad biciklizma gdje ćemo pozvati sve zaljubljenike ovog sporta iz regije i iz svih opština BiH. 200 najboljih biciklista iz 40 zemalja će uzeti učešće na ovoj utrci”, pojasnio je Berbić.

On je dodao da je ovo je prilika za BiH da zasja Planetom, jer će preko tri milijarde gledalaca Tour de France kroz isječke i kadrove sa ove trke biti upoznato o ljepotama i ljudima s ovih prostora.

Francuski ambasador u BiH Roland Gilles podsjetio je na razlog zašto se održava ovo biciklističko takmičenje, rekavši da za to postoji historijsko objašnjenje.

“Tokom Prvog svjetskog rata, tri ‘žuta dresa’, tri pobjednika Tour de Francea, koji je započeo 1903. godine, poginuli su u borbama, kao vojnici. Tour de France pričaće iduće godine ovu strašnu historiju obilazeći tužna bojna polja u Francuskoj.  Slike koje će biti prenesene u cijeli svijet pokazaće, vijek kasnije, kontrast između tragedije kakva je rat između ljudi i spokojne slike pelotona biciklista iz cijelog svijeta, koje ujedinjuje isti sportski duh, povezujući tako i nacije. Poslati ovakvu poruku iz Sarajeva, gdje je istorijskom slučajnošću zapaljena iskra prvog rata u 20. vijeku, veoma je značajno”, poručio je francuski ambasador.

Višestruka šampionka u biciklizmu Claudija Canceroni del Carvalho kazala je da je učestvovala na Tour de Franceu za žene i na više Olimpijskih igara.

“Osim osjećaja kojeg je teško opisati – toliko je snažan – izazvanog činjenicom da se brane boje svoje zemlje, imam divnu uspomenu na brojne oduševljene gledaoce, ujedinjene u istom zajedničkom stavu u kojem se miješaju divljenje i bodrenje. Vjerujem da takvi trenuci stvaraju zajedničku energiju! Uostalom, veličanstvena fudbalska  ekipa  Bosne i Hercegovine upravo nam je dala lijep primjer i drago mi je što će zasjati u mojoj rodnoj zemlji, Brazilu!”, kazala je ona.

Carvalho je kazala da je posebno sretna što će pomoći da se 22. juna iduće godine ponovo probude ove emocije vozeći oko Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Visokog, Kiseljaka…

Prudhommeua je obraćanju medijama kazao da je Tour de France nastao 1903. godine, te da je to manifestacija koja traje više od 100 godina i svega dva puta nije održana.

“Ta dva puta su bila u vrijeme kada su dešavali svjetski ratovi. U Francuskoj, kada hoćete da vidite da li je mir ili rat, pogledajte da li se održava trka Tour de France”, pojasnio je Prudhommeua.

Prema njegovim riječa, “Tour de France je manifestacija koja ističe vrijednost teritorije, prostora kojim prolazi”.

tačno.net
Autor/ica 6.11.2013. u 11:32