Slovenija: Danas počinje Eurobasket 2013, najuspješnijih zemalja više nema

tačno.net
Autor/ica 4.9.2013. u 07:46

Slovenija: Danas počinje Eurobasket 2013, najuspješnijih zemalja više nema

Izabrane vrste 24 evropske zemlje danas će krenuti u borbu za medalje na Evropskom prvenstvu u košarci, koje će biti održano u Sloveniji

JESENICE (AA) – Izabrane vrste 24 evropske zemlje danas će krenuti u borbu za medalje na Evropskom prvenstvu u košarci, koje će biti održano u Sloveniji.

Najviše uspjeha na Eurobasketu, začetom davne 1935. godine u Švicarskoj, imali su reprezentativci bivšeg Sovjetskog saveza, koji su na prvenstvima Evrope u košarci sakupili čak 14 zlatnih medalja, dok je posljednja dva turnira, inače i kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo, osvojila Španija, koja pored košarke, dominira i fudbalskom evropskom scenom.

Odmah iza Sovjeta nalazi se reprezentacija bivše Jugoslavije, koja je osam puta ponijela titulu najbolje selekcije Evrope. Jugoslavija je, ako se uzmu u obzir osvojene srebrne i bronzane medalje, 17 puta bila među prve tri evropske reprezentacije.

Možda je i ta činjenica fokus dešavanja pomjerila u Jesenice, gdje će se u grupi „B“ međusobno boriti četiri balkanske reprezentacija, Latvija i Litvanija.

Zastave Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije na ulazu u Jesenice, gradić na sjeverozapadu Slovenije, domaćina Evropskog prvenstva u košarci za seniore, pokazatelj su da će jedna od najzanimljivijih grupa prve etape takmičenja biti grupa „B“, u kojoj će snage odmjeriti četiri spomenute selekcije zemalja bivše Jugoslavije, Litvanija i Latvija.

Kako javlja reporter agencije Anadolija (AA) iz Jesenica, most na ulazu u taj grad “okićen” je zastavama zemalja čije će odabrane vrste igrati u grupi „B“, a ugostiteljski objekti poput onog zanimljivog naziva “Sarajevski žar”, koji prati i reklamni pano “Das ist Walter”, spremni su okupiti navijače protivničkih reprezentacija pod istim krovom.

U ugostiteljskim objektima uglavnom su okačene zastave svih učesnica Eurobasketa u grupi „B“, a kako su organizatori kazali Anadoliji navijači reprezentacija koje će danas igrati prve utakmice još uvijek pristižu u grad.

Prvi susret grupe „B“ odigrat će BiH i Latvija, a zatim će snage odmjeriti Makedonija i Crna Gora. U večernjem terminu igrat će Srbija i Litvanija.

S druge strane, na zvaničnoj stranici Eurobasketa objavljen je poredak 24 reprezentacije učesnice.

Na prvom mjestu nalaze se Grci, druga je Španija, a treća Francuska. Litvanci se nalaze na četvrtom mjestu poretka najboljih reprezentacija nakon odigranih pripremnih utakmica.

Domaća selekcija Slovenije zauzela je peto mjesto, Srbija šesto, Turska sedmo, a među deset najboljih ušle su Crna Gora, Makedonija i Hrvatska.

BiH se nalazi na 16. mjestu, a ispred nje su Rusija, Italija, Izrael, Poljska i Njemačka.

Na ovogodišnjem Eurobasketu nastupit će još Finska, Belgija, Latvija, Švedska, Velika Britanija, Češka, Gruzija i Ukrajina.

Eurobasket se od 1947. godine održava jednom u dvije godine, dok će se od 2017. održavati svake četiri godine, javlja reporter agencije Anadolija iz Slovenije.

Anadolija

tačno.net
Autor/ica 4.9.2013. u 07:46