Anisa Pračić Šehić: “Volim da se ne bojim” govori o tome da je ljubav jača od straha i nasilja

Povodom pete Bh. Povorke ponosa razgovarali smo sa Anisom Pračić Šehić, članicom Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa. Kako je i da li je Vlada Kantona Sarajevo podržala Povorku ponosa, podrška koju Povorka ponosa ima, da li se situacija poboljšala, kakva je u praksi institucionalna zaštita ali i ovogodišnji značaj slogana 'Volim da se ne bojim', samo su neke od teme o kojima smo razgovarale.

Ustupljena fotografija

Ovogodišnja tema Povorke je nasilje koje LGBTIQ+ osobe proživljavaju u svakodnevnom životu. Svjedoci smo nedavnih uništavanja plakata Povorke ponosa ali i vandaliziranje objekta Goethe instituta nakon što je noć prije predstavljena izložba “Čestitke, sramite se!”. Govoreći koliko ovakva atmosfera ugrožava pripadnike LGBTIQ+ osobe i koliko ih spriječava da se osjećaju slobodno, Anisa Pračić Šehić ističe kako vandaliziranje plakata kao i objekta Goethe instituta te nasilnički grafit upravo pokazuju zašto je potrebna Bh.povorka ponosa i zašto su zahtjevi koje svake godine ističu bitni, kako bi se smanjila stopa nasilja nad LGBTIQ+ osobama u bh. društvu.

“Poruke koje su izložene na izložbi ‘Čestitke, sramite se’ kao i već pomenuti činovi nasilja i vandaliziranja su, nažalost, svakodnevnica LGBTIQ+ osoba u Bosni i Hercegovini. LGBTIQ+ osobe trpe nasilje samo zato što su LGBITQ+ osobe. Ove godine je, možda više nego ikada bitno izaći na ulice, na Povorku i glasno protestovati protiv nasilja koje se pojačava u bosanskohercegovačkom društvu, kako prema LGBITQ+ osobama tako i prema drugim, ranjivim, marginaliziranim grupama. Niko nije slobodan dok svi nismo slobodni_slobodne”, poručuje Anisa.

Kada je u pitanju podrška Vlade Kantona Sarajevo ovogodišnjoj Povorci ponosa, Anisa naglašava kako Vlada Kantona Sarajevo nije podržala niti jednu Bh. Povorku ponosa.

“Ove godine, kao i prethodne dvije godine podržao je kabinet premijera Kantona Sarajevo po svom diskrecionom pravu. Više puta smo isticali da to nije dugotrajno rješenje, jer se upravo radi o diskrecionoj, slobodnoj volji osobe koja obnaša funkciju premijera_ke”, pojašnjava.

Govoreći o brojkama ljudi koji izlaze na Bh. povorke ponosa, a riječ je oko 2.000 ljudi, navodi kako se ne može govoriti o izostanku značajne podrške, ako uzmemo u obzir nerazvijenu kulturu protesta u Bosni i Hercegovini.

“Vjerujemo da će slabljenje naloženih sigurnosnih mjera od strane MUP KS doprinijeti omasovljenju protesta Bh. povorke ponosa. Ipak, kada govorimo o podrsci van povorke ti krugovi se šire, društvo je sve otvorenije i otvorenije, ali nažalost nasilnici bivaju glasniji. Zato je važno da se izađe na povorku kako bi se i kroz tu masovnost poslala poruka da je više podrške”.

Od prve Povorka ponosa pa do danas povećala se vidljivost LGBITQ+ osoba u društvu kao i broj autovanih LGBTIQ osoba koje sve više žive autentično, pojašnjava Anisa no dodaje, da izostaje sistemska, institucionalna podrška.

“Bh. povorka ponosa pet godina ističe zahtjeve, među kojima je zahtjev za donošenje zakona o istospolnim partnerstvima, no zakonodavna vlast nije ništa konkretno učinila kako bi se taj zakon usvojio. Formirana su u dva navrata radne grupe za izradu nacrta zakona o istospolnim partnerstvima, ali bez daljnjih konkretnih koraka. Mi zakon još uvijek nemamo, a istospolne zajednice egzistiraju, obespravljeno u bh. društvu”, navodi.

Upravo kada je riječ o institucionalnoj zaštiti Anisa dalje pojašnjava kako u praksi postoje sporadični slučajevi pozitivnih praksi, kao što su određene sudske presude u korist LGBTIQ+ osoba, kontakt osobe u tužilaštvima u Bosni i Hercegovini, ali da još uvijek ne možemo govoriti o sistemskoj zaštiti LGBTIQ+ osoba.

“Dokle god pravosudne institucije nisu nezavisne, a ljudska prava predstavljaju tržnicu za političke poene, ne možemo govoriti o značajnijem napretku.”

Govoreći o medijskom izvještavanju o LGBTIQ+ temama ističe kako svako senzacionalističko izvještavanje narušava integritet borbe i dovodi do narušavanja sigurnosti organizatora i učesnika samog protesta.

“Pozivamo medije da prate smjernice izjveštavanja o LGBTIQ+ temama, jer ljudska prava ne mogu biti senzacija”, naglašava.

Za kraj intervjua, kada je riječ o sloganu ‘Volim da se ne bojim’, Anisa napominje da on govori o tome da je ljubav jača od straha i nasilja.

“Volimo da se ne bojimo da slobodno šetamo ulicama bez straha da će neko izvršiti nasilje nad nama, volimo da se ne bojimo da slobodno držimo partnere_ice za ruku javnosti, jer sloboda pripada jednako svima. Volimo da se ne bojimo što postojimo!”

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI
Peta Bh. povorka ponosa u Sarajevu će biti održana danas uz brojne poruke LGBT populacije o potrebi većih prava, a glavna ovogodišnja poruka je: "Volim...
Da biste se zaštitili prinuđeni ste birati između skučene slobode i prostora nasilja...