Emisije iz energetike i upotreba fosilnih goriva obaraju rekorde

Svjetske emisije gasova staklene bašte iz energetskog sektora su 2023. porasle 2% i prvi put premašile 40 gigatona CO2, dok su primarna potrošnja energije i upotreba fosilnih goriva također bile na rekordnom nivou, navode u izvještaju Institut za energetiku (EI) i konsultantske firme KPMG i Kearney. 

Foto: Pixabay

S druge strane, proizvodnja energije iz obnovljivih izvora, uglavnom solara i vjetra, također je prošle godine bila najveća otkad su počela mjerenja.

Potrošnja fosilnih goriva porasla je 1,5% sa nivoa iz 2022. godine, na 505 heksadžula (EJ), najviše zahvaljujući potrošnji uglja, koja je povećana 1,6%, kao i nafte, koja je porasla 2% i prvi put premašila 100 miliona barela, navodi se u izvještaju. Promjena potrošnje prirodnog gasa na godišnjem nivou nije bila vrijedna spomena.

Kina ubjedljivo najveći potrošač uglja na svijetu, sa udjelom od 56%

Kada je u pitanju ugalj, Kina je bila ubjedljivo najveći potrošač, sa 56% udjela. Pritom je Indija je 2023. prvi put potrošila više uglja nego Evropa i Sjeverna Amerika zajedno.

Godišnja potrošnja uglja i u Evropi i u Sjevernoj Americi pala je ispod 10 heksadžula i u stalnom je padu u posljednjih deset godina, naglasili su autori dokumenta.

Bloombergov kolumnista za energetiku Javijer Blas istakao je u tvitu da su svega četiri zemlje – Kina, Indija, Sjedinjene Američke Države i Japan – zajedno bile odgovorne za skoro 80% globalne potrošnje uglja u 2023. godini, prenosi Balkan Green Energy News.

Svega četiri zemlje su 2023. potrošile skoro 80% uglja na svjetskom nivou

S druge strane, udio fosilnih goriva u ukupnom energetskom miksu u svetu je prošle godine iznosio 81,5%, u poređenju sa 82% u 2022. godini, dodaje se u izvještaju.

Prema riječima izvršnog direktora EI-ja Nicka Vejta, postoje naznake da potražnja za fosilnim gorivima u razvijenim privredama dostiže vrhunac, za razliku od “globalnog juga,” gdje ekonomski razvoj i poboljšanje kvaliteta života nastavljaju da dovode do povećanja.

“S obzirom da emisije CO2 takođe dostižu rekordne nivoe, vrijeme je da udvostručimo svoje napore na smanjenju emisija i obezbijedimo finansiranje i kapacitete za izgradnju više niskougljeničnih izvora energije na globalnom jugu, gdje potražnja raste velikom brzinom,” rekao je Simon Verli, zamjenik predsjednika KPMG-a i direktor sektora za energetiku i prirodne resurse.

Proizvodnja energije iz obnovljivih izvora takođe na rekordnom nivou
Predsjednica EI-ja Juliet Davenport primijetila je da su rekordne emisije i potrošnja fosilnih goriva zabilježeni u godini u kojoj je proizvodnja energije iz obnovljivih izvora takođe bila najveća do sada. Ona je istakla da smo svjedoci još jedne godine rekorda u “svijetu gladnom energije.”

“U 2023. godini zabilježeni su rekordi u potrošnji fosilnih goriva i emisijama iz energetike, ali i rekordna proizvodnja iz obnovljivih izvora, podstaknuta sve konkurentnijom vjetroenergijom i solarom,” izjavila je.

Proizvodnja iz obnovljivih izvora, bez hidroenergije, skočila je 13% u 2023.

Proizvodnja iz obnovljivih izvora, ne računajući hidroenergiju, skočila je 13% prošle godine na rekordnih 4.748 TWh, skoro u potpunosti zahvaljujući vjetru i solaru. Ova kategorija je u 2023. imala udio od 8% u primarnoj potrošnji energije u svijetu. Ako se računa i hidroenergija, udio obnovljivih izvora bio je 15%, navodi se u izvještaju.

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Energetika.ba

Energetika.ba

VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI
Zahvaljujući političkim i interesnim konekcijama kineska državna kompanija DEC pozicionirala se kao nezaobilazni faktor prilikom realizacije višemilionskih projekata sa Elektroprivredom BiH koja u ovom trenutku...
Svjetska potrošnja fosilnih goriva popela se na rekordno visoku razinu prošle godine, dovodeći emisije do više od 40 gigatona CO2 po prvi put, prema globalnom...
Sektor se još uvijek u velikoj mjeri oslanja na fosilna goriva, koja su izravno činila više od polovice (50,5 posto) konačne potrošnje energije u industriji...
S obzirom na njenu sve manju cijenu i sve veću učinkovitost, raskorak između razvoja solarne tehnologije i njene široke implementacije primarno je politički problem, a...