‘EU nije spremna za direktivu o krčenju šume’

Europska unija nije spremna za suzbijanje uvoza poljoprivrednih dobara koja su proizvedena na iskrčenim šumskim površinama, upozorila je europska udruga trgovaca žitaricama.

Od iduće godine europski uvoznici kave, kakaa, govedine, soje, gume, drvne građe i palminog ulja morat će dokazivati da njihovi opskrbni lanci ne potiču krčenje šuma u zemljama širom svijeta kako bi izbjegli novčanu kaznu u visini četiri posto prometa u EU.

Ni europski poljoprivrednici neće smjeti izvoziti proizvode uzgojene na iskrčenim površinama.

Europska komisija i nadležna tijela članica EU-a nisu spremni za provedbu Uredbe EU-a o krčenju šuma (EUDR), upozorila je voditeljica udruge trgovaca žitaricama Coceral Iliana Axiotiades.

„Nije spreman čak ni informacijski sustav, IT, u koji bi sektor trebao unositi informacije”, istaknula je Axiotiades.

Upitana hoće li provedba uredbe biti odgođena, čelnica udruge odgovorila je da vjeruje da će EU donijeti odluku koja će uzeti u obzir nedostatnu pripremu.

U ožujku dvadeset članica EU-a zatražilo je od Bruxellesa da ublaži i eventualno suspendira uredbu, upozorivši da će naštetiti poljoprivrednicima.

Ministri poljoprivrede 20 članica poduprli su zahtjev Austrije da se uredba izmijeni, rekao je tada austrijski ministar Norbert Totschnig.

Austrija je, između ostalog, zatražila da se “drastično” skreše skup odredbi o pribavljanju certifikata unutar EU-a i da se odgodi stupanje odredbe na snagu, navodi Reuters.

Tri dužnosnika EU-a potvrdila su tada za Reuters da je austrijski zahtjev na sastanku iza zatvorenih vrata poduprlo dvadesetak zemalja, uključujući Francusku, Italiju i Švedsku.

Planiranu zabranu kritizirale su i brojne zemlje-proizvođači, poput Indonezije i Brazila, upozoravajući da je diskriminatoran i da bi ranjivim, malim poljoprivrednicima mogao blokirati pristup unosnom tržištu EU-a.

Strahuju tako da poljoprivrednici u udaljenim, ruralnim regijama, možda neće moći kupcima navesti geolokacijske koordinate kako bi dokazali da njihova gospodarstva nisu na zemljištu iskrčenom nakon 2020.

Trgovci i velike kompanije poput američke pržionice kave JDE Peet’s, strahuju pak da neće dovršiti pripreme u predviđenom roku, navodi Reuters.

Boljaenergija.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Boljaenergija.hr

Boljaenergija.hr

VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI
Skretanje udesno Evropskog parlamenta će možda otežati izglasavanje novih zakona potrebnih za odgovaranje na sigurnosne izazove, učinke klimatskih promjena ili industrijsku konkurenciju iz Kine ili...
U svom romanu Proširenje, objavljenom prije nepune dvije godine, austrijski književnik Robert Menasse napisao je veliku i dojmljivu satiru o evropskim integracijama, koja bi mogla...
Evropsko vijeće je na današnjoj sjednici usvojilo odluku o otvaranju pregovora s Bosnom i Hercegovinom, čime je dalo podršku preporuci Evropske komisije. ...
Rastuća vrućina također predstavlja prijetnju prijenosu energije jer toplina utječe na dalekovode, a suše utječu na proizvodnju energije u sustavima nuklearnih elektrana. Poplave bi također...