Gotovo 2000 male djece umire svaki dan zbog zagađenog zraka

Gotovo 2000 djece mlađe od pet godina umire svaki dan zbog onečišćenja zraka, koje je nadmašilo loše sanitarne uvjete i nedostatak čiste vode i postalo drugi najveći čimbenik rizika za zdravlje male djece diljem svijeta.

Više od 8 milijuna smrti, djece i odraslih, bilo je uzrokovano onečišćenjem zraka u 2021. godini, prema novoj studiji Instituta za zdravstvene učinke (HEI), budući da i vanjsko i unutarnje onečišćenje i dalje uzima sve veći danak zdravlju.

Prljavi zrak sada je postao drugi najveći ubojica na globalnoj razini, pretekavši pušenje, a drugi je odmah nakon visokog krvnog tlaka kao faktor rizika za smrt među općom populacijom. Među djecom mlađom od pet godina, onečišćenje zraka je odmah nakon pothranjenosti najveći čimbenik rizika u smrtnosti.

Ovogodišnje izvješće o stanju globalnog zraka, koje HEI objavljuje od 2017., a koje je ove godine izrađeno u partnerstvu s Unicefom, također pokazuje da djeca u siromašnim zemljama trpe neke od najgorih utjecaja, pri čemu je stopa smrtnosti povezana s onečišćenjem zraka kod djece mlađe od pet godina 100 puta veća u većini Afrike nego u državama s visokim prihodima.

Lebdeće čestice i zagađenja u gradovima Europe

Pallavi Pant, glavni autor izvješća i voditelj globalnog zdravlja na HEI-u, ukazao je na goleme nejednakosti koje je izvješće otkrilo. “Daleko previše tereta nose mala djeca, starija populacija te države s niskim i srednjim prihodima”, rekla je.

Sićušne čestice zvane PM2,5 – što znači da su manje od 2,5 mikrometara u promjeru – krive su za više od 90 posto smrtnih slučajeva zbog globalnog onečišćenja zraka, pokazalo je izvješće. Čestice PM2.5 mogu ući u krvotok i otkriveno je da utječu na organe u cijelom tijelu. Utvrđeno je da su povezane ne samo s bolestima pluća, već i s bolestima srca, moždanim udarom, dijabetesom, demencijom i pobačajem.

Utjecaji klimatske krize također pogoršavaju kvalitetu zraka, navodi HEI. U izvješću je utvrđeno da “kako suše postaju sve ozbiljnije i dugotrajnije, šumski požari pustoše nekada bujne šume, a oluje prašine pogađaju prostrane ravnice, ispunjavajući zrak česticama koje se zadržavaju dugo vremena.”

Više temperature ljeti također mogu pogoršati utjecaj zagađivača u zraku kao što su dušikovi oksidi, koji se na povišenim temperaturama mogu lakše pretvoriti u ozon, koji može biti osobito nadražujući plin kada se udiše. Dugotrajna izloženost ozonu doprinijela je gotovo pola milijuna smrti u 2021. godini , stoji u izvješću.
Gotovo 2000 male djece umire svaki dan zbog zagađenog zraka
Foto: Canva

Prethodni izvještaji su otkrili da gotovo svaka osoba svaki dan udiše nezdrave razine zagađenja zraka i da pola milijuna beba svake godine ubija prljavi zrak.

Boljaenergija.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Dubravko Kolarić

Dubravko Kolarić

VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI
Godišnje se proizvede oko 440 milijuna metričkih tona plastike. Nastavi li se taj trend proizvodnje do 2050., količina će se udvostručiti. Udio reciklirane plastike samo...
Prema novom izvješću Climate Damages Tax (Porez na klimatsku štetu), uvođenje poreza na fosilna goriva tvrtkama u najbogatijim zemljama svijeta moglo bi generirati stotine...
Kada se desila Černobilska katastrofa skoro cijela Evropa je trpila posljedice te havarije. Poplave donesu otpad i zagađenje s jednog mjesta na drugo. Požari u...
Istraživanje je sproveo Joint Research Council, a procenjena smrtnost usled drugih oblika zagađenja (ozon i azot-oksid) takođe je višestruko veća od evropskog proseka...