Iz Sarajeva ka Srebrenici krenuo moto maraton ‘Da se ne zaboravi i ne ponovi’

Kolona bajkera, koji učestvuju u moto maratonu "Da se ne zaboravi i ne ponovi", krenula je u srijedu iz Sarajeva ka Srebrenici, gdje će 11. jula biti obilježena godišnjica genocida nad Bošnjacima.

Foto: RSE/Ermin Zatega

Riječ je o 13. maratonu, u kome sudjeluje nekoliko stotina motociklista, koji je posvećen godišnjici srebreničkog genocida.

Učesnici moto maratona u Sarajevu, 10. jula 2024.
Učesnici moto maratona u Sarajevu, 10. jula 2024.

Motoristi su dan ranije krenuli iz Bihaća, na zapadu Bosne i Hercegovine, a u Potočare bi trebali doći u srijedu poslijepodne.

Učesnici maratona odali su i počast ubijenoj djeci tokom opsade Sarajeva ratnih 90-ih, 10. jula 2024.
Učesnici maratona odali su i počast ubijenoj djeci tokom opsade Sarajeva ratnih 90-ih, 10. jula 2024.
Oni su iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Njemačke, Italije, Švedske, Švicarske, Turske, Crne Gore i Srbije.
Moto maraton je 9. jula krenuo iz Bihaća, a sudjeluje oko 1.000 bajkera, Sarajevo, 10. jula 2024.
Moto maraton je 9. jula krenuo iz Bihaća, a sudjeluje oko 1.000 bajkera, Sarajevo, 10. jula 2024.

U Sarajevu je na platou ispred Velikog parka postavljen Srebrenički cvijet, simbol stradanja u srebreničkom genocidu, gdje je organizovan performans. Na tom mjestu su učesnici moto maratona položili cvijeće.

Srebrenički cvijet, simbol stradanja u srebreničkom genocidu, postavljen u Velikom parku u Sarajevu, 10. jula 2024.
Srebrenički cvijet, simbol stradanja u srebreničkom genocidu, postavljen u Velikom parku u Sarajevu, 10. jula 2024.
U Potočarima će u Memorijalnom centru ove godine biti sahranjeno 14 žrtava srebreničkog genocida.

Najmlađa žrtva je Beriz Mujić, koji je u julu 1995. godine imao 17 godina, dok je najstarija žrtva 68-godišnji Hamed Salić.

U Srebrenici i okolnim mjestima, u julu 1995. godine snage Vojske Republike Srpske (VRS) ubile su više od 8.300 Bošnjaka.

Međunarodni sud pravde u Hagu je presudom iz 2007. godine taj zločin okarakterisao kao genocid. U to vrijeme je Srebrenica bila zaštićena zona Ujedinjenih nacija (UN).

Isti sud je Srbiju proglasio krivom za nesprječavanje genocida, te kršenje obaveze da kazni njegove počinioce.

Do danas je pred različitim sudovima za genocid i ratne zločine u Srebrenici osuđeno više od 50 osoba, na ukupno 700 godina zatvora.

Radovan Karadžić, prvi predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS), osuđen je u Hagu pravomoćno na kaznu doživotnog zatvora za genocid u Srebrenici, kao i zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u drugim dijelovima BiH.

Na doživotnu kaznu na istom sudu za genocid je osuđen i glavni komandant VRS-a, Ratko Mladić.

Osuđeni su i Ljubiša Beara, bivši načelnik za sigurnost Glavnog štaba (GŠ) Vojske Republike Srpske (VRS), Zdravko Tolimir, bivši pomoćnik komandanta za obavještajno-sigurnosne poslove GŠ VRS-a, te Vujadin Popović, načelnik sigurnosti Drinskog korpusa VRS-a.

Generalna skupština UN-a je u maju ove godine usvojila Rezoluciju, kojom je 11. juli proglašen Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

Rezolucijom se, pored ostalog, osuđuju negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, što je zabranjeno i Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine.

RSE

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
RSE

RSE

VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI
U cijeloj priči oko Rezolucije o Srebrenici nepobitno je jasno da se istina konačno i formalno – vratila u Srebrenicu. Sada je tu, kod...
Političari koji su sami sebi, bez mnogo osnova, dali za pravo da predstavljaju srpski narod i okupili su se u Beogradu na Svesrpkom saboru. Aleksandar...
Relativizacija i negiranje genocida počinjenog u BiH te veličanje osuđenih ratnih zločinaca civilizacijska je sramota....
Razgovor Bore Kontića sa Hasanom Nuhanovićem 2015. godine za Sarajevske sveske, povodom tadašnje 20. godišnjice od genocida u Srebrenici....