Mostar: Diskusija na temu “Diskriminacija i segregacija kao odraz etno-političkog utjecaja u školama”

tačno.net
Autor/ica 26.5.2014. u 09:14

Mostar: Diskusija na temu “Diskriminacija i segregacija kao odraz etno-političkog utjecaja u školama”

“Diskriminacija i segregacija kao odraz etno-političkog utjecaja u školama” tema je na koju će se 27. svibnja 2014. godine s početkom u 10 sati u konferencijskoj sali hotela Ero u Mostaru održati Okrugli stol u organizaciji Centra za kritičko mišljenje – portala Tačno.net i u sklopu projekta “Borba za postizanje nulte tolerancije prema diskriminaciji i nasilju u školama”. 

Učesnici Okruglog stola su predstavnici Međunarodne zajednice, Federalnog ministarstva obrazovanja, profesori lokalnih srednjih škola te građanke i građani Mostara. Svrha događaja je davanje prostora diskusiji o značajnim temama vezanim za obrazovni sistem u svjetlu ljudskih prava i kvalitete obrazovanja.

Na samom početku Okruglog stola, uvodnu riječ imat će moderatorica Aida Kurtagić – administratorica Centra za kritičko mišljenje, a nakon nje na temu “Ukidanje segregacije u školstvu kao obveza BiH preuzeta pristupanjem Vijeću Europe”,  govorit će Mary Ann Hennessey – šefica Ureda Vijeća Europe u BiH.

Potom će Ministar obrazovanja i znanosti FBiH Damir Mašić govoriti na temu “Kako provesti akcioni plan u FBiH o ukidanju dvije škole pod jednim krovom kao instrumenta segregacije u obrazovanju”, a Zastupnik u Skupštini HNŽ-a Nerin Dizdar obratit će se prisutnima svojim izlaganjem na temu “Zašto se ne provode obaveze i zakonske odluke na lokalnom nivou donesene po osnovu segregacije i diskriminacije u obrazovnom sistemu”.

Nakon svih izlaganja prisutni će imati priliku uključiti se u diskusiju.

Foto: Visitmycountry

tačno.net
Autor/ica 26.5.2014. u 09:14