IZ BUDŽETA FBIH I KS : Za pomoć optuženima za ratne zločine izdvojeno 846.000 KM

foto: sudbih.gov.ba

Vlada FBiH i Ministarstvo za boračka pitanja KS ove godine izdvojit će 846.000 maraka za pomoć optuženima za ratne zločine. Iz Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica RS nisu odgovorili na upit Žurnala koliko novca će ove godine biti izdvojeno za istu namjenu. Prošle godine su za ove potrebe isplatili 200.000 KM

Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo nastavilo je praksu izdvajanja novca za odbranu optuženih za ratne zločine. Za ove potrebe iz Budžeta KS za 2023. godinu bit će izdvojeno 456 hiljada maraka. Po zahtjevima koji su podneseni do 25. septembra Ministarstvo za boračka pitanja KS odobrilo je 336.000 KM jednokratne novčane pomoći u plaćanju troškova odbrane za 28 lica, pripadnika Armije i MUP-a RBiH.

Ministarstvo je 2023. godine planiralo i 120.000 KM za finansiranje/sufinansiranje projekata pružanja pravne i druge pomoći u korist osumnjičenih i optuženih bivših pripadnika Oružanih snaga RBiH u predmetima ratnih zločina do pravosnažnosti presude za 2022. godinu, ali Javni poziv još nije objavljen.

Na javnom pozivu od prošle godine planiran je bio isti iznos te je 120.000 KM dodjeljeno Fondaciji za pružanje pravne pomoći pripadnicima branilačke populacije.

Podsjetimo, ranije je Birn pisao da je Ministarstvo za boračka pitanja KS od 2013. do početka 2020. godine izdvojilo više od dva i po miliona maraka za pomoć porodicama i odbranu nekadašnjih pripadnika oružanih snaga Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) kojima se sudi za ratne zločine.

Ministarstvo za boračka pitanja KS redovno objavljuje spisak osoba kojima su dodijeljena sredstva ali ne i pojedinačne iznose koji su im dodijeljeni.

Spisak lica kojima je isplaćena novčana pomoć u maju

Ove godine četiri puta su dodjeljivana sredstva, dva puta u maju, jednom u julu i septembru.

Od osoba sa ovog spiska, Hasan Efendić je jednokratnu novčanu pomoć od Ministarstva prethodno dobio i u julu ove godine.

Fondacija za pružanje pravne pomoći

Osim novca iz budžeta KS, Fondacija za pružanje pravne pomoći pripadnicima branilačke populacije, za iste potrebe, dobija novac i sa federalnog nivoa. Krajem februara ove godine iz Vlade FBiH saopćili su da će za potrebe pravne pomoći pripadnicima branilačke populacije u ovoj godini biti izdvojeno 390.000 KM preko Ministarstva za boračka pitanja.

Cilj ovog programa je pružanje potpore i finansijske pomoći Fondaciji za pružanje pravne pomoći pripadnicima branilačke populacije Sarajevo 273.000 KM i Zakladi za pružanje pravne pomoći pripadnicima braniteljske populacije Mostar 117.000 KM”, naveli su iz Vlade FBiH. Isti iznos ovim organizacijama isplaćen je i prošle godine.

Osim ovih sredstava, Fondacija na svojoj web stranici navodi brojne druge donatore sa raznih nivoa vlasti.

Spisak donatora Fondacije

Prema podacima portala akta.ba, u 2022. godini  Fondaciji za pružanje pravne pomoći pripadnicima branilačke populacije isplaćeno je 535.893 KM iz budžeta sa različitih nvoa vlasti. I nisu jedini.

Zakladi za pružanje pravne pomoći pripadnicima braniteljske populacije koja pruža pomoć pripadnicima HVO-a, policije i nadležnog MUP-a HR HB ili struktura vlasti HR HB osumnjičenim ili optuženim za ratne zločine u 2022. godini isplaćeno je 274.076 KM iz budžeta raznih nivoa vlasti.

I vlasti u Republici Srpskoj također finansiraju optužene za ratne zločine. Podsjetimo prošle godine Vlada Republike Srpske donijela je odluku o izdvajanju 200.000 KM licima optuženim za ratne zločine. Za realizaciju ove odluke bio je zadužen Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica. Prošle godine novčana pomoć isplaćena je za 177 lica. U 2021. godini Vlada RS preko Republičkog centra za ove potrebe izdvojila je 100.000 KM za 122 lica.

Iz Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica nisu odgovorili na upit Žurnala koliko novca će ove godine biti izdvojeno za pomoć optuženima za ratne zločine.

(zurnal.info)

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Amer Bahtijar

Amer Bahtijar

Ovdje ide kratka biografija ako želite...
VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI