Mostarske labudice su na svjetskom natjecanju DWC Finals 2024, u kategoriji Ballet Small Group do devet godina, osvojile brončanu medalju

"Naš Balet Mostar Arabesque je ove godine na kvalifikacije prijavio sedam koreografija i svih sedam je prošlo u finale. Već nam je to bila dovoljna potvrda da smo, u okviru svojih skromnih logističkih gabarita, na dobrom putu, ali smo se ipak prijavili i na finale. I desilo se čudo: Mostarske labudice su u kategoriji Ballet Small Group do devet godina, osvojile skoro nedostižno treće mjesto i brončanu medalju!"

Foto: Balet Mostar Arabesque

Od 26.06. do 06.07.2024. u Pragu (Češka Republika) je održano veliko finale Dance World Finals Prague 2024, koje svake godine okuplja oko 10.000 finalista sa svih kontinenata svijeta. Tome prethode kvalifikacije u kojima je ove godine učestvovalo 66 država i oko 120.000 djece i omladine, gdje samo najbolji mogu u finale, a budno ih čeka čak 37 sudaca, koji u različitim plesnim kategorijama daju svoj sud. Ovo najmasovnije natjecanje na svijetu s pravom zovu plesnom olimpijadom.

Tim povodom je umjetnička direktorica Balet Mostar Arabesque (BMA) Arleta Ćehić, prof. baletne pedagogije, izjavila:

“Naš Balet Mostar Arabesque je ove godine na kvalifikacije prijavio sedam koreografija i svih sedam je prošlo u finale. Već nam je to bila dovoljna potvrda da smo, u okviru svojih skromnih logističkih gabarita, na dobrom putu, ali smo se ipak prijavili i na finale. I desilo se čudo: Mostarske labudice su u kategoriji Ballet Small Group do devet godina, osvojile skoro nedostižno treće mjesto i brončanu medalju! Nikada niti jedna baletna grupa iz zemalja okruženja nije u Finalu DWC-a osvojila brončanu medalju. To su postigle: Hana Stojkić, Eva Krtalić Sara Galić, Una Marić, Kiara Mujić Vujević, Elena Grabovac, Emma Krpo i Lajla Hadžiabdić. Naša Sara Galić (6 g.) osvojila je fantastično 4. mjesto sa čak 91,80 poena! Njena kategorija je imala 71 balerinicu, koje su bile podijeljene u tri grupe. Nikada niti jedna balerina iz zemalja okruženja (neovisno o uzrastu), nije u finalu imala toliko bodova! Svi ostali nastupi su za 10 -20 poena bili bolji u odnosu na kvalifikacije, te smo stoga veoma ponosni na naš uspjeh i dosadašnji rad”, istakla je.

Inače, Mostarske labudice  su u proteklih godinu dana i na drugim natjecanjima osvojile prestižna priznanja: na International Ballet Competition “Ana Pavlova” 2023. u Haagu. Prvo mjesto (93,55 poena) gdje su u žiriju bili Tatiana Petrova, Vladislav Kuramšin, Olesia Novikova i Almira Omanović, te treće mjesto (90,50 poena) na International Dance Talent Competition Italy (IDTCI) 2023, a naša Sara Galić je u solo balet kategoriji, sa djevojčicom iz Singapura dijelila četvrto mjesto (92,00 poena).

Podsjetimo da su na svjetskoj sceni IDTCI 2022. naše balerine Nika Banović i Lana Kožul u kategoriji Junior II duo osvojile fascinantno prvo mjesto, a u kategoriji suvremeni ples ansambl, BMA je zablistao na trećem mjestu.

Na kraju prof. Ćehić dodaje: “Naša djeca su dokazala konstantnu kvalitetu bilo to online ili uživo, u teatru ili ogromnoj najmodernijoj bini poput posljednje u Pragu. Zaista se nadam da će Grad i njegove institucije obrazovanja i kulture konačno znati da iskoriste dosadašnje svjetske rezultate BMA, i taj naš nepobitni potencijal početi kontinuirano potsticati kako i zaslužuje. Jer, radi se o ulaganju u neprocjenjivi pokretni kapital- našu djecu.”

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI
Na International Ballet Competition "Ana Pavlova" u Hagu (Nizozemska) Balet Mostar Arabesque je briljirao i u Mostar donio najznačajnije nagrade u baletu ikada...