Neovisni novinari, drž’te gaće, idu Plenki i Penava

Budući da više nitko ne može oboriti kontroverznog Ivana Turudića s mjesta glavnog državnog odvjetnika (DORH), gdje ga je instalirao Plenković, te da ostaje na snazi sporni tzv. lex AP (vrlo restriktivan zakon protiv tzv. curenja informacija o prvosudnim istragama), to je prijeteća batina svima u državnim službama i neovisnim medijima.

foto: Pixsell

Dva su naoko nepovezana događaja u bijednoj našoj dala misliti svoj demokratski/civilizacijski svjesnoj i savjesnoj javnosti o tomu kakva se neposredna budućnost sprema u zemlji nakon parlamentarnih izbora, koji su razvojni smjer tzv. samostalne, neovisne i suverene skrenuli oštrije udesno. Formalno su se glavnim skretničarima razotkrili predsjednici tzv. light HDZ-a Andrej Plenković i Domovinskog pokreta (DP) Ivan Penava, koji će logikom stvari biti prvi i najodgovorniji za sve što će se u bijednoj našoj događati sljedećih mjeseci/godina vladajućeg mandata njihove tzv. neprincipijelne koalicije i partnera pod egidom vrlo mutnog, ako ne i opasnog “vraćanja Hrvatske Hrvatima”.

Koje Hrvatske i kojim Hrvatima?! Multinacionalnu i multikonfesionalnu domovinu svih svojih žitelja – koja takvom mora i ostati, jer jedino takva ima smisla i uvjeta za opstanak – pokušat će prepraviti u jednonacionalnu i jednokonfesionalnu državu većinskog naroda!? I to onog dijela Hrvata koji je priznaju samo kao etnički čistu i isključivo katoličku, a svi ostali su “u njoj gosti” ili nisu poželjni zatraže li “kruha nad pogačom”?! Poznato? Itekako. A itekako je poznato i kako je 1945. godine završila ta arijevska praksa i u Hrvatskoj i u cijeloj Europi. Ne ponovila se.

Još 15. travnja 2013. godine na proslavi 23. obljetnice HDZ-a u Slatini tadašnja saborska zastupnica HSP-a “Dr. Ante Starčević” Ruža Tomašić rođ. Budimir, doseljena proustaška ekstremistica iz Kanade, suradnica (1975) pamflet tiskovine Nezavisna Država Hrvatska Pavelićevog zeta Srećka Pšeničnika, koja se ni danas javno ne odriče ustaškog pokreta, kazala da “Hrvatska pripada Hrvatima, a svi ostali su u njoj gosti. Vrijeme je da se glasno kaže istina, da Hrvat danas smije reći u Hrvatskoj da je lopov lopov, a četnik četnik“. Sic transit.

HDZ je tu Ružu – bivšu u Kanadi prvu policajku na motoru i recitatorku “stihova” u počast ustaškom tzv. NDH i poglavniku, ratnom i zločincu protiv čovječnosti Anti Paveliću – bio honorirao unosnim mjestom europarlamentarne zastupnice, koje je na pola mandata prepustila zadrtom ksenofobu Ladislavu Ilčiću. Sic transit. Tomašić – DP – HDZ-ova “kroatizacija” Croatie je kretenizam na entu.

Ne srame se proustaštva

Ugledna nevladina međunarodna organizacija za ljudska prava Amnesty International je nekidan objavila uznemirujući izvještaj za 2023. godinu u kojemu tvrdi da se u RH ne poštuju medijske slobode, diskriminira Srbe i Rome, ograničava ženama zakonsko pravo na pobačaj itd. Sklapanjem HDZ-ove vladajuće koalicije s radikalno tzv. desničarskim DP-om – koji se ne srami proustaških i protusrpskih nazora – počela je žestoka hajka s državnog vrha na “protuhrvatski” (sic transit) tjednik Novosti. U obranu tog tjednika, medijskih sloboda i zdravoga demokratskog duha u društvu – preventivno i inih nerežimskih medija za kritičko mišljenje – energično je ustalo Hrvatsko novinarsko društvo (HND).

Prethodilo je, je li, ultimativno s DP-ove strane izbacivanje političkih Srba iz participacije u vlasti. Bez obzira na to što su im ustavno zajamčena tri manjinska mandata u tzv. Visokom domu, a međunarodna pak zajednica uvjetovala priznanje RH donošenjem Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

“Histerija i napadi koji su pokrenuti iz Domovinskog pokreta rezultirali su time da su novinari Novosti zaprimili odvratne i gnjusne prijetnje, od kojih je dio došao i na adresu HND-a”, objavio je portal HND-a. “Zahvaljujemo policiji koja je odmah izašla na teren i obavila izvidne razgovore, a u interesu istrage ne možemo otkrivati detalje, kazano je na konferenciji za novinare HND-a na kojoj su predsjednik HND-a Hrvoje Zovko, glavna urednica Novosti Andrea Radak i njezin zamjenik Tihomir Ponoš još jednom upozorili javnost na ‘opasne nasrtaje predstavnika DP-a na tjednik Novosti čije gašenje ta stranka otvoreno zagovara.”

Zovko se nada kako će policija “uskoro doći do tih hulja i kukavica, jer stvar nije nimalo bezazlena”, a dogodi li se što “našim kolegicama i kolegama, smatrat ćemo odgovornima ‘apostole slobodnog tržišta’, koji su zapravo cijeli život na javnom novcu i DP, zbog histerije koju su stvarali i koja traje. DP je sada briga Andreja Plenkovića, jer je riječ o njegovom koalicijskom partneru”.

Jedan od najglasnijih DP-ovih “apostola slobodnog tržišta”, lijepoga li nehrvatskog imena Stephen Nikola Bartulica, dojdek 1992. godine iz američke emigracije, nema pojma što je slobodno tržište jer na njemu nikad nije živio, zaprijetio je uskraćivanjem svoje potpore vladi Andreja Plenkovića ne osnuje li tzv. muzej žrtava komunističkog terora u sklopu programa “vraćanja Hrvatske Hrvatima”. Taj Bartulica, kojemu, je li, nitko dobronamjeran nije savjetovao neophodno pohađanje govornih vježbi i učenje hrvatskih naglasaka, valjda misli da se doselio u tzv. NDH-2, pa smije neodgovorno laprdati što mu padne na um. Pa i o Novostima na slobodnom tržištu?

“Je li to ono kada se zaposlio u Ministarstvu vanjskih poslova (u dobi od samo 22 godine i izbjegavši sudjelovati u Domovinskom ratu, op. a.) ili kada je bio savjetnik predsjedniku Josipoviću ili premijeru Oreškoviću?” – ironizirao je Zovko. “HND podržava da se javnim novcem financiraju kvalitetni sadržaji, ali da netko tko je cijeli svoj radni vijek u RH na javnom novcu i onda docira drugima zašto se financiraju javnim novcem blago je rečeno licemjerno. Dajemo apsolutnu podršku kolegicama i kolegama u Novostima i zajedno s našim međunarodnim partnerima nastavit ćemo kontakte.”

Ti zahtjevi za gašenjem srpskog tjednika u bijednoj našoj, jer je “protuhrvatski” (sic transit), izravan su udar ne samo na ustavno zajamčenu slobodu medija već i na prava najbrojnije, srpske narodne manjine (blizu 200.000 pripadnika), što proizlaze iz Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina te na autonomiju krovnoga manjinskog tijela Savjeta za nacionalne manjine, koje odlučuje i o financiranju manjinskih medija.

Otpor radikalizmu

Glavna uredica Andrea Radak smatra DP-ovu, ali i Mostovu i inu histeriju ekstremne tzv. desnice na srpski tjednik opasnim udarom i na politiku Srpskoga narodnog vijeća (SNV) kao izdavača te na uređivačku politiku Novosti. “Riječ je o nečemu mnogo opasnijem”, tvrdi Radak, “a radi se o ‘komunalnom antisrpstvu’ i revizionizmu koji ti isti provode već godinama na razini Vukovara, a sada šire na nacionalnu razinu i pokušavaju te politike učiniti službenim politikama. Zato je važno da se kao novinari, ali i ostali progresivni članovi društva suprotstavimo tim politikama. Imamo primjere iz povijesti kada se kapitalizam u krizi okretao sličnim političkim opcijama i znamo što je iz toga proizašlo. Imamo i primjer u Mađarskoj, gdje je pokoren cijeli medijski sektor, a to je i DP-ov cilj.”

Podmukao je i opasan zahtjev Novostima da se bave samo srpskima manjinskim, ali ne i ostalim temama hrvatskog društva, drži Tihomir Ponoš, jer to pripadnike narodnih manjina svrstava u građane drugog reda, koji se, kao ni njihovi mediji, ne bi smjeli baviti unutarnjom politikom, kulturom, zdravstvom, socijalom i svime što ljude zanima. “Sada su to ‘tehnički Srbi’, a sutra će biti neki drugi”, ironizira Ponoš. “Trebali bi se baviti folklorom, etnogastronomijom i možda nešto malo baštinom. Nije tu riječ samo o pokušaju diskriminacije nego i segregacije i guranja u geto nacionalnih manjina.”

Riječ je o tzv. konačnom rješenju kojim je u ne tako davnoj prošlosti, je li, doseljenički – a tehnički napredniji – bjelački supremizam u Novom svijetu ognjem i mačem, rezervatima (getima), izgladnjivanjem i porocima svake vrsti gotovo istrijebio Indijance, starosjedilački tzv. Prvi narod. Tu suludu praksu, tehnički modificiranu primjereno protoku vremena, Amerikanci i danas jednako neljudski operacionaliziraju po cijelom svijetu. America First!? Tko jači, taj kvači?! Ne može dovijeka. Malo sutra, ne ide to tako. Nije više 18/19. stoljeće niti se svijet – bez velike štete po ljudski rod – može i smije vratiti u prošlost.

CRO žitelji imaju respektabilnu višestoljetnu tradiciju – osobito iz olovna doba Drugoga svjetskog rata – otpora tima što žele zaustaviti povijesni kotač, pa ga pokrenuti unatrag, ne obazirući se na pogubne posljedice diskriminacije, međuetničke mržnje i nepravde, krvi i masovne nesreće, pa garant neće proći ni ekstremistički kvaziprojekt “vraćanja Hrvatske Hrvatima”. Ne zato što bi ta vrsta nasilja tzv. neprincipijelne koalicije HDZ-a i DP-a izazvala neku novu šumu Brezovicu, nego zato što, srećom, postoji u RH prilično snažna politička oporba tzv. radikalnim rješenjima plus cca 50-postotna izborno apstinentska građanska masa kojoj se živo fućka na biralištima i za HDZ, i za SDP i za ostalih službeno registriranih cca 170 političkih opcija, ali joj nije niti će biti svejedno budu li tzv. ljudi nahvao (dum Marin Držić) nekim nasiljem tzv. ideološke dekolonizacije (sic transit) dirnuli u miran (su)život svih obitelji u zemlji.

“Hrvatska još pribjegava nasilnom vraćanju izbjeglica i migranata, prisup pobačaju ostao je ograničen (ustavno/zakonski je zajamčen, ali većina se ginekologa u bolnicama poltronski, zbog pritiska Katoličke crkve i tzv. političke desnice, kukavički poziva na tzv. priziv savjesti, pa službeno ne žele obaviti taj medicinski zahvat, ali privatno, u tajnosti, za kešovinu – da, op. a.), Romi i Srbi su i dalje diskriminirani, ali je vlada (prošla, HDZ-ova, op. a.) poduzela korake u borbi protiv tzv. SLAPP tužbi protiv novinara i postrožila mjere za suzbijanje obiteljskog nasilja”, zapisao je Amnesty International u svom izvještaju za 2023. godinu.

Ta nevesela opažanja – pristane li HDZ na prisilu preusmjeravanja svoje državne politike po DP-ovu ultimatumu o zajedničkom obnašanju vlasti ili DP znatno ne omekša svoj radikalizam tzv. ideološke dekolonizacije RH – izvještaj Amnesty Internationala o ljudskim pravima u bijednoj našoj za 2024. godinu bit će problem i na međunarodnoj razini. Tim više, jer Unija uoči izbora početkom lipnja 2024. već neko vrijeme pokazuje nervozu u odnosu na jačanje radikalne tzv. desnice u EU zemljama tzv. prve brzine koja obznanjuje urbi et orbi kako svojim dolaskom na vlast “neće ostaviti kamen na kamenu od dosadašnjih politika nesposobnog Bruxellesa”. A DP jest politideološka CRO inačica europskih radikalnih tzv. desničara.

Mostov scenarij DP-u

Ivan Penava, bivši HDZ-ov luzer na unutarstranačkim izborima, koji je bio svaljivao drvlje i kamenje na Andreja Plenkovića i netom prije izbora, da bi se nakon njih interesno/trgovački slizao s njim kao da se nikad ništa nije dogodilo (sic transit), samohvalno je, onako von oben – “bez DP-a nema nove vlasti, ide se na ponovljene parlamentarne izbore” – kazao da “Plenković više neće imati komotnu poziciju u vlasti”. A što to značilo. Budući da je za sebe izboksao poziciju prvog potpredsjednika vlade (što je za sebe 2016. godine prvi put izmislio HDZ-ov izborni luzer Tomislav Karamarko, unaprijed samoproglašen premijerom, sic transit), bit će zanimljivo vidjeti tko će tu koga slušati, koliko, kada i kako dugo.

Ako tzv. neprincipijelna koalicija “koruptivne hobotnice” i “imovinskog pokreta” uistinu ima ozbiljnu namjeru odvaliti zajednički posao do kraja, je li, četverogodišnjeg mandata, kompromisi će biti veći izazov no što se sada čini. Ojača li HDZ-ova tzv. stabilna saborska većina za desetak tzv. žetončića, što je sasvim izvjesno, a u Uniji (relativno) pobijede u lipanju europučani, što je također sasvim izvjesno, vrlo se lako može DP-u obiti o glavu Mostova sudbina iz travanj 2017. godine i tadašnja Plenkovićeva naredba: “Molim tajnicu da pripremi odluku o razrješenju trojice Mostovih ministara”. I DP-ov ministarski trojac Ante Šušnjar (gospodarstvo), Josip Dabro (poljoprivreda) i Ivan Šipić (demografija) istog časa lete iz resora. Milorad Pupovac (SDSS) ne bi časka časio vratiti se u HDZ-ov tabor, a ni Plenković honorirati mu to kormilom državnog smjera opet na starom, je li, kursu prosrpskih manjinskih blagodati do DP-ova ulaska u vladu.

I novinari i urednici tjednika Novosti jamačno bi odahnuli? E sad, budući da više nitko ne može oboriti kontroverznog Ivana Turudića s mjesta glavnog državnog odvjetnika (DORH), gdje ga je instalirao Plenković, te da ostaje na snazi sporni tzv. lex AP (vrlo restriktivan zakon protiv tzv. curenja informacija o prvosudnim istragama), to je opasna, prijeteća batina svima u državnim službama i neovisnim medijima. “Neovisni novinari, drž’te gaće, idu Plenki i Penava!” DP-ova ucjena HDZ-a tzv. ideološkom dekolonizacijom RH radi “vraćanja Hrvatske Hrvatima”, a otprije se znâ da Plenković voli poučavati neovisne novinare njihovoj profesiji i uređivati neovisne medije po svomu, dodatni mu je adut iz rukava za držati tzv. sedmu silu u strahu i poslušnosti!? Bude li mu dopustila. A neće baš svi. Autoritarnost par excellence? Itekakva.

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI
Nije bez vraga ni kuloarska vijest o tomu da će se u predsjedničku utrku upustiti i Mostova disidentica Marija Selak-Raspudić (Klub nezavisnih saborskih zastupnika i...
Hrvatskoj “pobjedničkoj” histeriji u tom smislu nedostaje prigušivač, ali i taj plemeniti osjećaj da postoji puno iks važnijih stvari za život tzv. Samostalne, Neovisne i...
Vlasnik se C. I. O. S. Grupe Petar Pripuz, tvrdi, “ne može oteti dojmu” da je manipulacija gradonačelnika Tomislava Tomaševića podacima zapravo, “nagovještaj početka izborne...
Ne sanira li se tzv. slučaj Pupovac u ovih tjedan-dva saborske stanke, moguća je destabilizacija vladajuće većine i prije no što se očekivalo. Istodobno, Hrvatskim...