Pohvala raznolikosti

Recentna televizijska produkcija istražuje potencijale autsajderskih i marginaliziranih pozicija.

We Are Lady Parts (Peacock)

Nakon trogodišnje pauze, urnebesno zabavna muzička komedija autorice Nide Manzoor konačno je dobila svoju drugu sezonu. U njenom središtu nalazi se pet mladih londonskih muslimanki raznolikog rasnog, etničkog, klasnog i kulturnog porijekla koje pokušavaju oformiti sveženski punk bend imena Lady Parts. Kroz priču nas, u maniri romantične komedije, provodi pripovjedačica Amina, štreberska doktorandica biokemije koja se hitno želi udati i ispuniti društvenu konvenciju. Ona je istovremeno i talentirana gitaristica koja zbog fobije od javnog nastupa svoj dar usmjerava u podučavanje djece u lokalnom društvenom centru, sve dok joj se putevi ne ukrste s bendom koji je u potrazi za gitaristicom.

Rastrgana vlastitim strastima i samonametnutim pritiscima, zatekne se na kvrgavom putu samospoznaje, baš kao i ostale članice benda (Saira, Bisma, Ayesha i Momtaz), koje imaju posve drugačija iskustva bivanja ženom, muslimankom i feministkinjom u zapadnom svijetu koji ih neprestano osuđuje. Dok se prva sezona bavi nijansiranjem složenog identiteta muslimanskih žena, kao i traženjem identiteta samog benda koji im je ispušni ventil za nataložene pritiske društvenih očekivanja, nova se okreće i kritici bezidejne suvremene glazbene industrije, kruto orijentirane na profit. Osim same teme i živopisnog filmskog stila, sklopljenog od stripovskih redateljskih postupaka i kombinacije komedije s parodijom zapadnjačkog filma i televizije (“Sex & The City”, “Flight of The Conchords”), serija je jedinstvena i po subverzivnim originalnim songovima koje je, uz pomoć svoje braće i sestara, također napisala Nida Manzoor, stvorivši tako fiktivan bend za koji gledatelj/ica poželi da iskorači iz ekrana i organizira stvarnu turneju.

Fantasmas (Max)

Salvadorsko-američki pisac, redatelj i komičar Julio Torres (SNL, “Problemista”, “Los Espookys”) godinama se kroz svoj rad opire redukciji raznolikosti u umjetnosti, stvarajući nadrealistička djela u kojima i vlastitom glumom ostvaruje umjetnički, komičarski i politički potencijal autsajderskog identiteta. U najnovijoj seriji, smještenoj u neku oniričnu, alternativnu verziju New Yorka, igra Julia, momka koji, uslijed toga što ga je kao dijete pogodila munja, može osjetiti unutarnji život oblika, boja, zvukova i slova. Ta mu je bizarna sposobnost ujedno i profesija, pa ga angažiraju da osmisli prozirnu boju koju naziva Fantasmas. Pritom gubi zlatnu naušnicu u obliku kamenice i sumnjivog madeža ispod uha, a u potrazi za njom susreće nekonvencionalne sanjare koji tumaraju društvom u kojem im birokratski apart nastoji komodificirati identitete i težnje.

Kroz svih šest epizoda, koje se kaleidoskopski razlijevaju u sve manje sličice, “Fantasmas” spaja priče o ljudima koji traže smisao, svrhu i povezanost u atomiziranom i izoliranom svijetu u kojem se kapitalistički nadzor odvija uz pomoć Dokaza postojanja – oblika identifikacije koji prikuplja svaku zamislivu raznolikost osobnih podataka i uvjet je za kompletnu ljudsku egzistenciju, od zaposlenja do stanovanja. Premda priča na prvi pogled može djelovati apsurdno i kaotično, korištenjem postmodernih tehnika intertekstualnosti i kolažiranja elemenata fantazije i znanstvene fantastike Torres sistematično satirizira svakodnevni život u suvremenosti. Kroz zanimljivo stiliziranu komediju, u kojoj sporedni likovi povremeno igraju važniju ulogu od glavnog, defilira plejada holivudskih A-listera, poput Emme Stone, Paula Danoa, Tilde Swinton i Stevea Buscemija.

Big Mood (Channel 4)

Odnedavno je sve češći slučaj da se priče o ozbiljnim mentalnim bolestima pakiraju u komedije (“Crazy Ex-Grifriend”, “Shrinking”, “BoJack Horseman”), pa je i britanska autorica Camilla Whitehill pribjegla takvom pristupu u priči o dvije prijateljice, od kojih jedna boluje od bipolarnog poremećaja koji njihovo prijateljstvo dovodi u iskušenje. Složenost toga kaotičnog stanja odigrala je sjajna Nicola Coughlan (“Derry Girls”, “Bridgerton”), potrudivši se prikazati sve nijanse spisateljice koja se odlučila skinuti s lijekova ne bi li povratila kontrolu nad kreativnim životom. Pritom upada u spiralu bolesti i neugodnih društvenih situacija, oslanjajući se na prijateljicu koja se s njezinom bolešću sve teže nosi. Osim zanimljivog prikaza ženskog prijateljstva u tridesetima i promišljenog pogleda na mentalno zdravlje, šest epizoda ovog tragikomičnog rollercoastera, gusto nakrcanog humorom i kulturnim referencama, pruža i oštar komentar pop kulture i društvenih medija.

Portal Novosti

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Jelena Svilar

Jelena Svilar

VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI