SAD uvele sankcije firmama povezanim s Igorom Dodikom

Američko ministarstvo finansija (OFAC) objavilo je listu na koju je dodalo još dvije sankcionisane osobe i sedam firmi iz Bosne i Hercegovine, koje se dovode u vezu s Igorom Dodikom.

Kako se navodi u saopštenju OFAC-a, na listu sankcija su dodali Milenka Čičića i Đorđa Đurića, koji su povezani sa Igorom Dodikom, sinom Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske.

Pravni subjekti koji su dodani na listu su Infinity International GroupInfinity MediaK-2 Audio UslugeUna World NetworkKaldera CompanyProinter i Sirius 2010.

Iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH su naveli da je OFAC odredio sedam subjekata i dva fizička lica koji obezbjeđuju glavne izvore prihoda korumpiranoj mreži pokrovitelja predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

„Dodik je zloupotrijebio službeni položaj kako bi stekao lično bogatstvo preko kompanija povezanih sa njim i njegovim sinom Igorom Dodikom. Dok Milorad Dodik i njegova porodica pokušavaju destabilizirati regiju i ugroziti budućnost BiH u euroatlantskim institucijama, SAD će nastaviti koristiti sankcije kao sredstvo protiv korupcije i pozivati ​​pojedince na odgovornost za svoje postupke“, kazali su iz  Ambasade SAD-a te dodali da osobe ili subjekti koji obavljaju aktivnosti sa sankcionisanim pojedincima i subjektima rizikuju da budu i sami sankcionisani.

Kako su saopštili, Dodik ne samo da pljačka građane BiH svojim koruptivnim ponašanjem, već i ugrožava njihovu sigurnost kroz svoje ponovljene prijetnje da će nastaviti s otcjepljenjem Republike Srpske.

„Dodikova nedavna objava zvanične odluke da predloži ‘razdvajanje’ RS-a od BiH nastavak je očigledno aktivnosti antidejtonskog mirovnog sporazuma i ugrožava mir i stabilnost regiona. Svojom korupcijskom i secesionističkom retorikom Dodik nastavlja da podriva institucije BiH i obogaćuje svoju porodicu na račun naroda, dodatno rizikujući budućnost BiH u evroatlantskim institucijama“, navode iz Ambasade.

Dodali da će kao rezultat današnjih sankcija, sva imovina i interesi u imovini navedenih osoba koje se nalaze u SAD-u biti blokirane i da se moraju prijaviti OFAC-u.

Iz Ambasade su napomenuli da je Milorad Dodik iskoristio svoj službeni položaj da ugovore Vlade RS-a usmjeri na mrežu privatnih kompanija koje on i Igor Dodik nadgledaju.

„Dok Igor Dodik kontrolira mnoge kompanije u ovoj mreži, on prikriva svoju ličnu vezu s kompanijama, oslanjajući se na različite nominalne vlasnike i direktore“, stoji u saopštenju.

Kako se navodi, Infinity International Group je kompanija u BiH koja direktno ili indirektno posjeduje ili je većinski vlasnik najmanje pet drugih kompanija, kao što je ProinterKaldera CompanyInfinity MediaK-2 Audio Usluge i Una World Network, dok je Sirius 2010 kompanija koja posluje u okviru mreže porodice Dodik.

Dodali su da je Prointer preuzeo vlasništvo nad Alternativnom televizijom (ATV) te ubrzo prenio vlasništvo na Infinity Media i K-2, nakon što je OFAC u januaru 2022. ATV-u odredio sankcije jer su bili u vlasništvu ili pod kontrolom Dodika.

„Iako Đorđe Đurić i Milenko Čičić zauzimaju vlasničke i upravljačke pozicije u Mreži, Igor Dodik na kraju upravlja finansijskim odlukama za mrežne kompanije, uključujući Prointer i Kalderu, a za poslovne odluke je potrebno Igorovo odobrenje. Đurić, kao krajnji vlasnik Infinityja i njegovih podružnica, blizak je Igorov saradnik koji mu često pomaže u finansijskim aktivnostima“, stoji u saopštenju.

Detektor.ba

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Detektor.ba

Detektor.ba

VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI
Zahvaljujući političkim i interesnim konekcijama kineska državna kompanija DEC pozicionirala se kao nezaobilazni faktor prilikom realizacije višemilionskih projekata sa Elektroprivredom BiH koja u ovom trenutku...
Tužitelji Tužilaštva BiH rade na predmetu u vezi sa posljednjim američkim sankcijama koje su uvedene kompanijama i pojedincima iz Bosne i Hercegovine, potvrđeno je za...
Posle Prvog svesrpskog sabora u susedstvu Srbije označena je uzbuna: šta sad sledi, pitaju se najumniji komentatori i analitičari, da li je ovo Vučićev Gazimestan,...
Skup je očito organizovan kao odgovor na usvajanje Rezolucije o Srebrenici. Također je Aleksandar Vučić htio da pokaže međunarodnoj zajednici kako može da kontroliše Milorada...