Sud presudio da je Maurice Ravel jedini autor “Boléra”

U Francuskoj autorska prava traju 70 godina nakon smrti kompozitora, iako je dodano još godina kako bi se nadoknadili gubici tokom Drugog svjetskog rata.

Maurice Ravel: Foto:Arhiv

Sud u Francuskoj presudio je da je „Boléro“, jedno od najpoznatijih djela klasične glazbe na svijetu, napisao samo Maurice Ravel, što je odluka s velikim financijskim posljedicama.

Sud u Nanterreu u blizini Pariza odbacio je u petak tvrdnje da je „Boléro“ zajednički rad sa slavnim ruskim scenografom Alexandreom Benoisom. Rad „posljedično ostaje u javnom vlasništvu“, rekao je sud u priopćenju.

Nasljednici zaradili milione

Ravelov „Boléro“ debitirao je u Pariškoj operi 1928., gdje je odmah postao senzacija. Ravel je umro 10 godina kasnije, a njegovi nasljednici zaradili su milione dolara sve dok autorska prava na djelo nisu istekla 2016. i prešla u javno vlasništvo.

U Francuskoj autorska prava traju 70 godina nakon smrti kompozitora, iako je dodano još godina kako bi se nadoknadili gubici tokom Drugog svjetskog rata.

Budući da je Benois umro 1960., „Boléro“ bi opet bio pod autorskim pravima do 2039.

“Glazba Boléra skladana je posebno za balet” i ne treba je smatrati samostalnim djelom orkestralne glazbe, rekao je u veljači odvjetnik Benoisove ostavštine sudu u Francuskoj.

Advokat Ravelove ostavštine potvrdio je tvrdnju da se radi o „zajedničkom radu“ s ruskim scenografom, ne samo zato što bi ponovno počeli primati plaćanja za autorska prava.

“Milioni i milioni eura”

Tužitelji su ukazali na razne dokumente koji Benoisa navode kao koautora muzike.

S druge strane je francusko Društvo autora, kompozitora i muzičkih izdavača (Sacem) reklo da se ta tvrdnja temelji na „historijskoj fikciji“. Sacem ukazuje na službenu izjavu koju Ravel je potpisao 1929. u kojoj se on identificira kao jedini autor.

Sacemovi advokati rekli su da su prava nekada donosila „milione i milione eura“ svake godine, iako je to između 2011. i 2016. godine palo na oko 135.000 eura godišnje.

Fokus.ba

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Fokus.ba

Fokus.ba

VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI