U 2023, skoro 45% struje u EU poteklo iz obnovljivih izvora

Sudeći prema udruženju Eurelectric, isti trend dominantno ozelenjenog energetskog miksa u EU nastavlja se i u ovoj godini. Prema podacima sa njihove platforme, preko polovine struje (50,39%) došlo je iz obnovljivih izvora

Foto: Pixabay/Ilustracija

Tokom prošle godine, većina struje u Evropskoj uniji (EU) došla je iz obnovljivih izvora koji su ostvarili udeo od 44,7% u ukupnoj proizvodnji.

U 2023, obnovljivi izvori obezbedili su stanovništvu i industriji 1,12 miliona gigavat-časova što je porast od 12,4% u odnosu na godinu ranije, pokazuju preliminarni podaci Eurostata. Ovo je omogućila ubrzana energetska tranzicija koja se oslikava u izgradnji novih solarnih elektrana i vetroparkova širom EU.

Napredak zelene energije prouzrokovao je pad u proizvodnji struje iz fosilnih goriva, glavnih izazivača klimatskih promena, i to za 19,7% u poređenju sa 2022.

Prljavi energenti proizveli su 0,88 miliona gigavat-časova, odnosno 32,5% ukupno proizvedene struje.

Ali i dalje od toga… Snabdevanje i prirodnim gasom i ugljem palo je na najniže nivoe otkako se vodi evidencija, tačnije od 1995, navodi Eurostat.

Preostalih 22,8% struje u EU proizvele su nuklearne elektrane. Sa 0,62 miliona gigavat-časova, one su zabeležile blago povećanje proizvodnje za 1,2%.

Sudeći prema udruženju Eurelectric, isti trend dominantno ozelenjenog energetskog miksa u EU nastavlja se i u ovoj godini.

Prema podacima sa njihove platforme, preko polovine struje (50,39%) došlo je iz obnovljivih izvora.

Zajedno sa nuklearnim elektranama, niskougljenični izvori obezbedili su 74% struje. U istom periodu prošle godine, to je iznosilo 68%, stoji u saopštenju.

„Tempo promene je impresivan”, izjavio je generalni sekretar u Eurelectricu, Kristijan Rubi. „Ove brojke pokazuju da su napori energetskih kompanija za dekarbonizacijom godinama ispred bilo kog drugog sektora.”

Glavni razlozi za ovako pozitivne rezultate su neviđen priliv obnovljivih izvora na elektromrežu u kombinaciji sa stabilizacijom nuklearnih elektrana.

Klima101

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Jelena Kozbašić

Jelena Kozbašić

VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI
Kroz minimalne koncesione naknade, ali i naknade mrežarina Bosna i Hercegovina kreirala je ambijent minimalnog finasijskog opterećenja za kompanije sa stranim kapitalom koje ulažu u...
Na obalama Crvenog mora u Saudijskoj Arabiji svoja su vrata već otvorili aerodrom i hoteli koji se pripremaju za dolazak do milion posjetitelja godišnje. ...
Bez korjenitih promjena u ekonomskoj i drugim politikama – a one nisu na vidiku - Uniju bi mogla očekivati, da parafraziramo Hegela, "loša konačnost"...
Mada deluje kao tema oko koje nema sporenja, Zakon o obnovi prirode ispostavio se kontroverznim. Naposletku ga je Savet EU usvojio tesnom većinom, i to...