U New Yorku otvorena izložba o genocidu u Srebrenici, UN će je finansirati svake godine

Memorijalni centar Srebrenica – Potočari od 1. do 12. jula u sjedištu Ujednjenih nacija u New Yorku organizuje izložbu "Mrtvare".

Foto: Klix.ba

Postavka o genocidu, koji je počinjen nad Bošnjacima u nominalno zaštićenoj zoni UN-a Srebrenica u Bosni i Hercegovini, ponudit će uvid u sve strahote koje su doživjeli stanovnici Srebrenice i okolnih područja istočne Bosne.

“Putem fotografija, ličnih predmeta i video materijala nastojimo prikazati mučna iskustva koja su dovela do smrti žrtava kao i stalne borbe njihovih preživjelih članova porodica koji nastavljaju živjeti s posljedicama genocida”, saopćili su iz Memorijalnog centra Srebrenice i stalne misije BiH pri UN-u.

Ovaj koncept obilježavanja 11. jula biće realizovan svake godine, a već je planiran i budžetom UN-a za narednu godinu od 320.000 dolara za obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na žrtve genocida.

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić objavio je prve fotografije iz New Yorka.

“Ovo se može ponijeti na onaj svijet. New York, East River, 29 godina kasnije. Niko od ljudi koji su radili na ovoj izložbi nije trebao biti živ”, poručio je Suljagić uz fotografije iz izložbenog prostora.

Klix.ba

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
A.L/Klix.ba

A.L/Klix.ba

VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI
Uoči debate o Bosni i Hercegovini, prije svega Rezoluciji Ujedinjenih naroda o genocidu u Srebrenici, posjetili smo ovaj grad na sjeveroistoku BiH. Nismo se nikome...
Almasa Salihović glasnogovornica je Memorijalnog centra Potočari – Srebrenica. U srebreničkom genocidu, koji je i sama preživjela kao dijete, izgubila je svog starijeg brata. Danas...