Zamjenik direktora SIPA-e Zoran Galić u bjekstvu, osumnjičen za više krivičnih djela

Na području Bosne i Hercegovine provedena je operativna akcija kojom je upravljala SIPA pod nadzorom Tužilaštva BiH, a zbog više krivičnih djela.

Zoran Galić; Foto: SIPA 

Po naredbi Tužilaštva BiH lišeni su slobode pomoćnik komandira Jedinice Granične policije Trebinje, Milović Blagoje i državljanin BiH i Hrvatske, Bago Ivica, zbog krivičnih djela organizirani kriminal, nedopušten promet akciznih proizvoda, zloupotreba položaja ili ovlaštenja i drugih krivičnih djela.

Navedenu istragu Tužilaštvo BiH provodi zajedno sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske, dok je u realizaciju aktivnosti lišenja slobode uključena Državna agencija za istrage i zaštitu – SIPA.

Istragom je, pored drugih lica, obuhvaćen i zamjenik direktora SIPA-e, Galić Zoran, zbog sumnje u izvršenje krivičnih djela: primanje dara i drugih oblika koristi i zloupotreba položaja ili ovlaštenja, u periodu dok je obavljao dužnost direktora Granične policije BiH.

Također, postoje osnovi sumnje da je za sada nepoznato lice iz gore navedenih institucija koje su uključene u istragu, osumnjičenom Galić Zoranu dostavilo informaciju o istrazi i planiranim mjerama i radnjama protiv njega, čime bi počinilo krivično djelo povreda tajnosti postupka te će Tužilaštvo BiH, zajedno sa domaćim institucijama i međunarodnim partnerima, sprovesti istragu kako bi identifikovalo i u skladu sa zakonom procesuiralo navedeno lice.

Osumnjičeni Galić je, nakon dobijenih informacija, dana 08.07.2024. godine, u popodnevnim satima ilegalno prešao granicu Bosne i Hercegovine te pobjegao u Republiku Hrvatsku gdje se i sada nalazi.

Istraga u ovom predmetu korupcije visokog nivoa se nastavlja dalje, a sprovodi se uz direktnu podršku EUROPOL-a.

Klix.ba

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Klix.ba

Klix.ba

VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI
Na desetine je osumnjičenih, optuženih, ali i osuđenih osoba u Bosni i Hercegovini, koji su, zahvaljujući dvojnom državljanstvu neke od država iz regije, Srbije ili...
I dok CRO turizam vrti ogroman novac, a snalažljivi apartmaniziraju svaki milimetar jadranske obale i dižu si životni standard u rajske visine (“pola pije, pola...
Nije bez vraga ni kuloarska vijest o tomu da će se u predsjedničku utrku upustiti i Mostova disidentica Marija Selak-Raspudić (Klub nezavisnih saborskih zastupnika i...
Dok navijači repke tonu u kolektivnu amneziju koja će potrajati do sljedećeg velikog turnira, mi donosimo društveno-politički pregled grupne faze Eura 2024 – Joško Jeličić...