Parlament Bugarske, uprkos protestu, odobrio izmjene zakona o nasilju u porodici

foto rfe/rl

Parlament Bugarske je 7. avgusta odobrio izmjene Krivičnog zakona i Zakona o zaštiti od nasilja u porodici nakon šokantnog slučaja zlostavljanja djevojke koji je potaknuo na masovne proteste.

Zastupnici okupljeni na vanrednoj sjednici usvojili su izmjene sa 144 za i 58 glasova protiv. Njima se osigurava pravo na zaštitu osobama koje su doživjele nasilje u kontekstu intimne veze ili žrtvama nasilja koje niti su u braku s potencijalnim zlostavljačem niti su u stvarnoj vezi.

Osam zastupnika bilo je suzdržano.

Hiljade su protestirale u Sofiji i drugim bugarskim gradovima 31. jula nakon što je 18-godišnjakinju iz grada u središtu zemlje Stare Zagore njezin bivši momak tukao i više puta porezao nožem.

Incident se pojavio u javnosti tek 28. jula nakon što je porodice žrtve izrazila frustracije sporim tempom istrage.

Demonstranti su pozvali na reviziju zakona i poboljšane mjere zaštite za žene, noseći transparente na kojima je pisalo “Nijedna žena više”.

Osumnjičeni 26-godišnjak, kojeg su mediji identificirali kao Georgija Georgieva, uhapšen je nakon napada, ali ga je sud u Staroj Zagori pustio na slobodu nakon što je ustvrdio da su povrede njegove djevojke “lakše”.

Ponovno je uhapšen 31. jula, a tužiteljstvo je navelo da “ubrzava” istragu.

Statistike bugarske policije pokazuju da su u prva tri mjeseca ove godine 18 žena ubili njihovi partneri. Aktivisti za prava žena ocjenjuju da je prava cifra daleko veća.

RSE

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI