SAD razmatraju slanje kopnenih trupa u Libiju

SAD bi mogle razmatriti slanje svojih vojnika u Libiju u eventualne kopnene jedinice međunarodnih snaga kao pomoć pobunjenicima, rekao je general SAD Carter Hem, koji je predvodio vazdušnu operaciju na Libiju dok je nije preuzeo NATO.
SAD bi mogle razmatriti slanje svojih vojnika u Libiju u eventualne kopnene jedinice međunarodnih snaga kao pomoć pobunjenicima, rekao  je general SAD Carter Hem, koji je predvodio vazdušnu operaciju na Libiju dok je nije preuzeo NATO.

Hem je u obraćanju Komitetu oružanih snaga Senata SAD dodao da učešće SAD ne bi bilo idealno i da bi kopnene trupe mogle da utiču na rascep u međunarodnoj koaliciji i otežaju pridobijanje arapske pomoći u operacijama u Libiji.

On je kao načelnik Američkog zapovedništva za Afriku (AfriCom), u četvrtak izrazio skepticizam u pogledu sposobnosti libijskih pobunjenika da sami sruše režim libijskog diktatora Moamera Gadafija.

“Ja bih to procenio kao malu verovatnost”, rekao je general Hem u svedočenju pred američkim Senatom, odgovarajući na pitanje misli li da libijski pobunjenici mogu osvojiti glavni grad Tripoli i svrgnuti Gadafija.

Hem je kao načelnik AfriCom-a bio zadužen za prvu fazu operacije „Odisejeva zora“ pod mandatom UN-a, uvođenje zone zabrane leta nad Libijom.

Vođenje operacije je formalno preuzeo NATO, nakon čega SAD prestaje aktivno učestvovati u borbenim misijama i preuzima logističku podršku.

Hem je rekao da su zračni udari, pokrenuti 19. marta, “znatno naštetili” sposobnosti Gadafijeva režima da napada civile, osim u opkoljenom gradu Misrati.

NATO: Više od 1000 preleta

Pobunjenici se i dalje bore da obrane Misratu, rekao je Hem, ističući da se snage režima nalaze u nekim delovima grada, što otežava NATO-u izvođenje vazdušnih udara.

Hem je primetio da je zapadna vojna alijansa postigla delotvoran učinak u veoma složenoj borbenoj situaciji, ali je dodao da u svojoj novoj taktici snage libijskog lidera Gadafija otežavaju vazdušne napade koaliciji time što svoje snage raspoređuju nedaleko od civilnih područja i objekata kao što su škole i džamije.

Medicinsko zbrinjavanje povređenih boraca pobunjenika u bolnici u Ajždabiji, 07. april 2011.

Američki predsednik Barak Obama ranije je više puta ponovio da neće biti američkih kopnenih trupa u Libiji, iako su se u poslednje vreme pojavili izveštaji o malim timovima Centralne obaveštajne službe (CIA) u toj zemlji.

S druge strane, NATO je saopštio u Briselu da će svoju pažnju usredsrediti na pogoršanu humanitarnu situaciju u zapadnom libijskog gradu Misurati, jedinom većem gradu na zapadu koji drže pobunjenici van njihove istočne enklave, a koji je u okruženju Gadafijevih snaga.

Portparolka zapadne vojne alijanse Oana Lungesku navela je da je upravno telo NATO – Severnoatlantski savet, razmatrao “strašnu” situaciju u Misurati sa zemljama koje učestvuju u operaciji u Libiji a nisu članice Alijanse.

Taj savet je obavešten i o toku vazdušnih operacija, kao i pomorskoj blokadi čiji cilj je da spreči Gadafijeve snage da dođu do naoružanja pomorskim kanalima.

NATO je naveo da je, otkada je preuzeo kontrolu nad operacijama u Libiji, imao 1.170 preleta nad Libijom.


Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI