Na kraju godine: Neizvjesna budućnost

Dramatičan moralni kolaps svijeta i međunarodnog pravnog poretka te humanosti općenito, a čemu upravo svjedočimo, imat će zastrašujuće posljedice za naš svijet u cjelini.

Nakon pogroma nad Palestincima svijet ne može ostati isti.

U sudbini Palestine, kroz njenu tragediju epskih razmjera, ogleda se alarmantna moralna dezorijentacija našega svijeta. Nezaštićen palestinski narod napala je u destrukcijskom totalitetu jedna od najsofisticiranijih armija svijeta (izraelska), uz političku, diplomatsku, religijsko-ideološku i vojnu podršku najvećeg dijela zapadnoga svijeta. Takva moć napala je Palestince na njihovoj zemlji.

U svemu tome izražene su barem tri pojave koje su krajnje opasna prijetnja cijelome čovječanstvu.

Prvo, dio javnosti u onome dijelu svijeta koji se naziva zapadnom civilizacijom pokušava pružiti otpor vlastitim vladama koje su izgubile etički kompas, ali se taj otpor zdravog razuma i etičnosti pokazuje nejakim i uzaludnim. Štaviše, njih sistem oštro sankcionira zbog pružanja otpora tome zastrašujućem pohodu zla. Pravo i glas javnosti brutalno su ugušeni. To je zaista obeshrabrujuće u pogledu budućnosti našega svijeta.

Drugo, većina medija, i to onih najmoćnijih, od kojih se očekuje beskompromisna borba za istinu i dostojanstvo javnosti, izdala je vlastite ideale uvodeći cenzure na istinu i prešućujući je. Ta izdaja medija, koji se u većini slučajeva ponašaju podanički prema politici svojih vlada, drugi je i sadejstvujući opaki faktor stravičnoga moralnog pada našega svijeta.

Treće, veći dio svijeta – i to onaj jači dio – aktivno je na strani cionističkog genocida u Palestini. To je najvažniji aspekt moralnoga sunovrata našega svijeta. U povijesti je bilo kataklizmi, poput Drugog svjetskog rata, ali je tada veći i jači dio svijeta imao izvrstan moralni kurs: stao je u odbranu međunarodnog prava i pravde, humanosti. Danas je inverzija potpuna: veći i jači dio svijeta aktivno je na strani počinioca genocida, uz kukavnu neetičnost mnoštva medija.

Zaključak je sljedeći. Dramatičan moralni kolaps svijeta i međunarodnog pravnog poretka te humanosti općenito, a čemu upravo svjedočimo, imat će zastrašujuće posljedice za naš svijet u cjelini. To je naprosto zato što svijet koji se moralno urušava u ovakvim razmjerama ne može proći i bez drugih oblika dramatičnih urušavanja i devastacija kao što su još brojniji i razorniji ratovi, agresije, pandemije, glad…

Izgubivši moralni kompas, empatiju, humanost i pomažući tako odlučno genocid, svijet se prepušta Mefistofelu koji ga već sada mamuza u galop prema litici.

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Esad Duraković

Esad Duraković

VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI