U poplavama na području Jablanice i Konjica ima ljudskih žrtava

Na sjeveru Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), koje je odsječeno usljed jakog nevremena, ima žrtava, izjavila je predsjednica kantonalne Vlade Marija Buhač, ali nije mogla da govori o broju dok ne dobije zvanične podatke.

Premijerka HNK Marija Buhač rekla je da je jako nevrijeme odsjeklo sjever kantona i da je zatražena pomoć viših nivoa vlasti.

“Helikopter radi na spašavanju jednog djeteta u Jablanici. Velika je šteta, a putna infrastruktura je prekinuta”, istakla je ona.

Ovaj kanton je zatražio pomoć Oružanih snaga BiH, kao i brojnih dobrovoljaca.

Adil Šuta, zapovjednik Stožera civilne zaštite HNŽ-a i ministar financija, kazao je da su angažirali sve raspoložive snage i da se “probijaju od Mostara prema Jablanici” te da je dio Buturović Polja, sela između Jablanice i Konjica, “kritičan”.

“Ne krećite na put bez potrebe. Putna komunikacija nije u funkciji. Potrebno je da spasavamo živote”, rekao je Šuta.

Darko Juka, glasnogovornik Vlade HNK, kazao je da je u potpunom prekidu putna, a u djelomičnom prekidu je telefonska komunikacija na području Jablanice i Konjica. Precizirao je da je došlo do ozbiljnih odrona, klizišta i izlijevanja rijeka, da su na tamošnjoj rijeci Drežanjki i da su ceste od Jablanice prema sjeveru i gradu Prozor-Rama urušene.

“Upozoravamo da nitko ne kreće od Mostara prema Jablanici i Konjicu, ugrozit će si život”, naglasio je Juka.

Zatvoreni su dijelovi puteva zbog obilnih padavina i klizišta od Konjica do Mostara, te putni pravac Prozor-Rama-Jablanica.

Iz Željeznica Federacije BiH su potvrdili za RSE da je otkazano saobraćanje vozova između Sarajeva i Čapljine.

Zbog obilnih padavina, poplavljeni su i dijelovi općina Kiseljak, Kreševo i Fojnica, u srednjoj BiH.

Poplave u naselju Luka kod Fojnice, Foto: Klix
Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI
U zgradi Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona, šef Odjela za odnose s javnošću Darko Juka iznio je najnovije informacije o stanju na terenu uslijed poplava koje su...
Za unesrećene u poplavama u našoj zemlji Udruženje Pomozi.ba otvorilo je humanitarni telefonski broj 17039. Pozivom donirate 2 KM....
Zahvaljujući jedinstvenim rafting turama na Neretvi, kao i turističkom atrakcijom koju nudi “Titov bunker” te naporu lokalnog stanovništva grad Konjic pozicionirao se kao nezaobilazna turistička...