Ubistvo policajca u Bosanskoj Krupi i ranjavanje drugog okarakterisano kao terorizam

U Bosanskoj Krupi, na zapadu Bosne i Hercegovine, ubijen je policajac, a drugi je ranjen u napadu na policijsku stanicu u četvrtak kasno navečer, 24. oktobra, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) u Ministarstvu unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (USK).

foto: RTV Slon

Policajce je napala maloljetna osoba koja je lišena slobode.

“Radi se o krivičnom djelu terorizam”, rekao je Adnan Beganović, portparol MUP-a u petak ujutro, 25. oktobra, nakon što je, kako je rekao, završen uviđaj koji je radilo Kantonalno tužilaštvo.

Beganović nije dao više detalja.

Prema njegovim riječima, stanje drugog policajca koji je operisan u bolnici u Bihaću je stabilno.

I dalje su na terenu policijske snage.

Krivični zakoni Bosne i Hercegovine, kao i entiteta Federacija BiH, podrazumijevaju da je teroristički čin radnja koja može ozbiljno oštetiti državu. Takve radnje uključuju i napad na život službene osobe, odnosno “napad na fizički integritet lica”.

Prema informacijama iz Sindikata policije Unsko-sanskog kantona, ubijeni policajac je Ozren Maran, a ranjen je Avdo Hasanović.

“Sindikat policije Unsko-sanskog kantona izražava najiskrenije osjećaje saučešća porodici ubijenog policijskog službenika, a teško ranjenom kolegi želimo brz oporavak”, poručili su iz Sindikata.

Sindikat policije najoštrije osuđuje ovaj čin i svaki vid napada na policijske službenike, naveli su u saopćenju. Od odgovornih traže podizanje nivoa sigurnosti policijskih službenika, te pozivaju i zahtijevaju od nadležnih organa da u skladu s odredbama Zakona u najkraćem mogućem roku procesuiraju izvršioce.

“Ističemo da je napada na policijske službenike ujedno i napad na državu”, navedeno je u saopćenju Sindikata policije USK.

Ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH za RSE je rekao da je povećan stepen sigurnosti na teritoriji cijele FBiH i da su uključene sve policijske snage.

“Ja ne bih iznosio više informacija da ne bih ugrozio istragu, ne smijem davati više informacija, dok se istraga ne završi. Pretresaju se određene lokacije, radi se na tereenu, ne smijemo iznositi šta će se dalje raditi”, rekao je Ramo Isak.

Teroristički napadi na policiju u BiH dešavali su se i ranije.

Tako je u Bugojnu, u srednjoj Bosni, u junu 2010. napadnuta policijska stanica. U ovom napadu smrtno je stradao policajac, teško ranjena policajka, a lakše je povrijeđeno pet policajaca.

Na zgradi Policijske stanice tom prilikom pričinjena je materijalna šteta u iznosu od oko 250.000 eura, dok je značajna šteta počinjena i na okolnim zgradama i vozilima.

Napad na policiju zabilježen je i na istoku zemlje, u Zvorniku, kada je u aprilu 2015. godine 24-godišnjak ubio jednog i ranio dvojicu policajaca, nakon čega je ubijen.

RSE

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI
Kolumnist portala Tacno.net, Adis Nadarević, piše o ubistvu policajca Ozrena Marana, indoktrinaciji djece te zapuštenom društvu u kojem vladaju manipulatori, vješti u zavađanju i prebacivanju...
Na području Bihaća i Bosanske Krupe 25. oktobra navečer je uhapšeno osam osoba koji se dovode u vezu sa terorističkim napadom maloljetnika na policijsku stanicu...
Iznenađenje, iznenađenje. Nasilni otpor Palestinaca na Zapadnoj obali je promolio glavu. Ljudska čudovišta su se probudila i krenula da se raznose pomoću eksploziva. Teroristi samoubice...
Agencija RIA danas je citirala i glasnogovornika ruskog Državnog istražnog odbora da je prerano govoriti o sudbini napadača, istražitelji su objavili videosnimke automatskog oružja, prsluke...