Alisa Ramić osuđena na dvije i po godine zatvora, a Hasan Dupovac na tri

Foto: T.S./Klix.ba

Alisa Ramić je osuđena na dvije i po godine zatvora, a Hasan Dupovac na tri godine zatvora u drugostepenoj presudi Suda Bosne i Hercegovine u predmetu protiv petoro optuženih za sakrivanje dokaza o okolnostima smrti mladića iz Sarajeva Dženana Memića.

Ramić je osuđena za davanje lažnog iskaza, a Dupovac na produženo krivično djelo zloupotreba položaja.

Radi se o novom suđenju u ovom predmetu koje je počelo 16. maja.

Alisa Ramić (rođ. Mutap), Hasan Dupovac, Josip Barić i Muamer Ožegović, 24. novembra 2022. su prvostepeno oslobođeni optužbi da su sakrivali dokaze o smrti 21-godišnjeg mladića na Ilidži 2016. godine. Apelaciono vijeće Suda BiH ukinulo je oslobađajuću presudu 24. marta ove godine, uvaživši žalbu Tužilaštva BiH.

Svi u ovom predmetu su oslobođeni krivice za organizovani kriminal.

Dženan Memić je 8. februara 2016. godine zadobio teške povrede u Velikoj aleji na Ilidži kod Sarajeva. Radi se o šetnici koja vodi prema Vrelu Bosne. Mladić je preminuo u bolnici sedam dana kasnije.

Šta je prethodilo presudi?

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu 9. jula prošle godine protiv pet osoba zbog organizovanog kriminala i sprječavanja otkrivanja i dokazivanja stradanja Dženana Memića.

Nakon smrti Dženana Memića, njegova porodica je organizirala više protesta na kojima su se okupljale stotine građana sa zahtjevom da se ovaj slučaj rasvijetli.

Protesti za Dženana Memića spojili su se tokom 2018. godine s protestima na kojima se tražila pravda za Davida Dragičevića.

Dvadesetjednogodišnji Dragičević iz Banje Luke je nestao u noći 18. marta 2018., a tijelo je pronađeno u rijeci Vrbas 24. marta. Njegova smrt je također nerazjašnjena.

RSE

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI