Amerika gubi rat s gojaznošću

Prva dama Michelle Obama pojavljuje se na televizijskim programima, kako bi promovirala svoj program tjelovježbe nazvan “Let’s Move”. Cilj mu je potaknuti mlade Amerikance da se više kreću, kao dio programa borbe protiv epidemije gojaznosti u Sjedinjenim Državama

Prva dama Michelle Obama pojavljuje se na televizijskim programima, kako bi promovirala svoj program tjelovježbe nazvan “Let’s Move”.  Cilj mu je potaknuti mlade Amerikance da se više kreću, kao dio programa borbe protiv epidemije gojaznosti u Sjedinjenim Državama.  Ovaj je mjesec američka Savezna agencija za hranu i lijekove, FDA, predložila zakon kojim bi se od restorana, lanaca brze hrane, pa čak i uličnih prodavača hrane, zahtijevalo da vrlo jasno na svojim jelovnicima naznače kalorijsku vrijednost hrane koju prodaju.

Ne može se reći je li ovo dovoljno, ili, pak, je li ovaj prijedlog stigao prekasno, no jedno je sigurno – Amerika gubi rat s gojaznošću.  Evo samo nekoliko primjera:

Ovaj se mjesec, u jednom od lanaca restorana koji prodaju sendviče, pojavio sendvič od 30 centimetara, koji sadrži ne samo mesne okruglice, nego i kobasicu i sir.

Jedna pizzerija, kojoj nije bilo dovoljno što je podvostručila količinu mesa i sira na svojim pizzama, počela je i tijesto svojih pizza puniti sirom.

Jedan lanac restorana koji nude hamburgere ponosi se svojim “ogromnim omletom” sendvičem, koji sadrži kobasicu, dva jaja, tri oveća komada slanine, i sir.  A, kada ga naručujete, vjerojatno će vas pitati hoćete li uz sendvič i porciju prženih krumpira.

Jedan lanac restorana ponosno slavi jela prepuna slanine, navodeći da služe sedam jela u kojima slanina nije tek prilog jelu, već je ima u glavnom jelu.  Vjerovali ili ne, jedno od tih jela je i sladoled sa čokoladnim kolačem, koji sadrži dva sloja sladoleda i slanine, s preljevom.

A da i ne spominjemo takozvani “monstrum hamburger”, koji sadrži 1420 kalorija, 107 grama masnoće, 229 miligrama kolesterola, te 2651 miligram soli, što je čak 651 miligram soli više nego što FDA preporučuje da se konzumira u čitavom jednom danu.

Premda se u većini restorana mogu naći salate i povrće, morali biste imati nevjerojatnu snagu volje, kako biste odolili pizzama, pohanim komadima piletine, makaronima i siru, a da i ne govorimo o pecivima i kolačima.

Naravno, sve to ćete zaliti dijetalnim pićem, što je simoblična gesta vaše predanosti zdravijem načinu prehrane, koji uvijek počinje – sutra.

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI