Australija na referendumu 14. oktobra o priznanju domorodaca

foto: Okvir.net

Australski premijer Anthony Albanese rekao je u srijedu da će stanovnici te zemlje 14. oktobra izaći na referendum o ustavnoj promjeni kojom bi se priznali domorodački narodi.

Cilj referenduma je dati Aboridžinima i Otočanima Torresovog prolaza mogućnost da unutar parlamenta savjetuju vladu o pitanjima koja se odnose na njihove zajednice.

Do referenduma je šest sedmica na kojem će Australci morati odgovoriti podržavaju li ustavnu promjenu kojom bi se uspostavio Glas, odnosno domorodačko tijelo koje će savjetovati vlasti o pitanjima koja ih muče.

Dvostruka većina je potrebna da bi se omogućile ustavne promjene.

Prema australskom izbornoj komisiji, to znači da je potrebno dobiti više od 50 posto glasova za, ali i da se većina birača tako mora izjasniti u najmanje četiri od šest australskih saveznih država.

Albanese je datum referenduma objavio na konferenciji za medije u saveznoj državi Južnoj Australiji koja bi mogla i odrediti ishod referenduma.

“Tog dana će svaki Australac imati generacijsku priliku okupiti našu zemlju”, rekao je premijer.

Domoroci čine 3,8 posto populacije od ukupno 26 miliona ljudi u Australiji.

Zagovornici promjene ustava tvrde da će to pomoći popraviti narušene veze s aboridžinskom zajednicom i ujediniti naciju, kao i da će se savjetodavno tijelo moći baviti poboljšanjem domorodačkog zdravlja, obrazovanja, zapošljavanja i stanovanja.

Protivnici, pak, tvrde da će to uzrokovati podjele među Australcima, kao i da će se dati pretjerana moć savjetodavnom tijelu.

RSE

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI