Brazilski predsjednik legalizirao dva rezervata u Amazonu

Brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva u utorak je službeno priznao dva autohtona teritorija, dajući im zakonsku zaštitu kao rezervate za odbranu od invazije ilegalnih drvosječa, kopača zlata i stočara.

Foto: REUTERS/Adriano Machado

Najava je stigla na dan kada je ova južnoamerička zemlja slavila svoju amazonsku regiju, dom najveće tropske prašume na svijetu, čije se očuvanje smatra ključnim za smanjenje emisija ugljika koji je odgovoran za globalno zagrijavanje.

Ekolozi ocjenjuju da su domorodačke skupine najbolji čuvari prašume, dok podaci o krčenju šuma pokazuju da su šume u njihovim rezervatima najbolje očuvane.

Lula, koji je obećao legalizirati što veći broj rezervata, do sada je potpisao dekrete o priznavanju osam domorodačkih teritorija otkako je u januaru preuzeo predsjedničku dužnost.

To je i utrka s vremenom dok brazilski Kongres gura zakone koji bi ograničili priznavanje prava domorodačkog stanovništva na zemlju, što je potez koji podupire moćni poljoprivredni lobi u zemlji, prenosi Reuters.

Međutim, očekuje se da će Vrhovni sud donijeti odluku da je krajnji datum za potraživanje posjeda predaka – na kojima se nije živjelo 1988. godine – neustavan, zbog uskraćivanja priznatih prava domorodačkog stanovništva.

Rezervati koje je Lula legalizirao u utorak su Acapuri de Cima i Rio Gregorio u državama Amazonas i Acre.

Oko 500 pripadnika plemena Kokama živi na 19.000 hektara prašume u prvom rezervatu, a 2.000 pripadnika plemena Katukina i Yawanawá živi na 187.944 hektara u drugom rezervatu.

Lula planira do kraja godine priznati još šest rezervata, rekla je ministrica domorodačkih naroda, Sonia Guajajara.

Rekla je da su vladini planovi o legalizaciji nekoliko rezervata doveli do prijetnji nasiljem nad domorodačkim zajednicama zasnovanih na neutemeljenim glasinama.

“Govore da će poljoprivrednicima razgraničenje oduzeti zemlju, čak i sela i gradove, što izaziva teror”, rekla je Guajajara za novine Folha de S.Paulo.

RSE

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
RSE

RSE

VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI
U januaru je bilo jedanaest oružanih obračuna u salvadorskoj opštini Federasao, sa tri smrtna slučaja. Mafije iz Rija i Sao Paula ušle su u ove...
Po novim podacima koje nudi Svetski institut za resurse, gubitak šuma u brazilskom i kolumbijskom Amazonu smanjen je za 36%, odnosno 49% u odnosu na...
Da li je aktuelni brazilski predsednik, Luiz Inasio da Silva, na dobrom putu da ostvari svoje obećanje o nultom krčenju Amazonije do kraja decenije?...
Indija provodi vlastiti zaokret: manje Rusije, protiv Kine i više Zapada. Za Delhi je samit BRICS jedan od mnogih....