Crna Gora dobila novu vladu, premijer je Milojko Spajić

Foto: Vlada Crne Gore

Skupština u Podgorici je rano jutros izabrala 44. saziv Vlade Crne Gore. Novi premijer je lider “Pokreta Evropa sad” (PES) Milojko Spajić.

Za izbor nove Vlade glasalo je 46 poslanika, protiv je bilo 19, jedan suzdržan.

Novi premijer, predsjednik Pokreta Evropa sad Milojko Spajić, poručio je da će program reformi “Evropa sad 2” biti primijenjen u potpunosti, onako kako su najavili u kampanji za izbore i “bez ijednog zareza razlike”.

“Jedva čekamo da napravimo rezultat za našu zemlju”, kazao je on nakon što je izglasana nova izvršna vlast, prenose Vijesti. Ukazao je da je podrška 46 poslanika njegovom kabinetu najveća koju je jedna vlada u Crnoj Gori imala dosad.

Ukazao je da je podrška 46 poslanika njegovom kabinetu najveća koju je jedna vlada u Crnoj Gori imala dosad.

Ministri iz PES-a su Filip Ivanović (vanjski poslovi), Maida Gorčević (evropski poslovi), Anđela Jakšić Stojanović (prosvjeta, nauka i inovacije), Novica Vuković (finansije), Filip Radulović (saobraćaj), Andrej Milović (pravda), Janko Odović (prostorno planiranje, urbanizam i državna imovina), Vojislav Šimun (zdravlje), Naida Nišić (rad i socijalno staranje) i Saša Mujović (energetika i rudarstvo).

Predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić je zamjenik premijera za sigurnost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove, a Momo Koprivica za potpredsjednika vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju.

Dragan Krapović je ministar odbrane, Vladimir Martinović ministar turizma, ekologije i održivog razvoja dok je Tamara Vujović ministarka kulture i medija.

Ministar unutrašnjih poslova je Danilo Šaranović.

Za ministra unutrašnjih poslova bio je planiran Boris Bogdanović, ali je on sinoć saopštio da odustaje “zbog usložnjavanja zdravstvenog stanja dva člana najuže porodice”.

Demokrate su predložile drugog kandidata za ministra unutrašnjih poslova, Šaranovića, aktuelnog zamjenika gradonačelnice Podgorice.

Potpredsjednik vlade za rad, obrazovanje, zdravstvo i socijalu je Srđan Pavićević iz CIVIS-a.

Što se tiče albanskih partija – potpredsjednik vlade za ekonomsku politiku i ministar ekonomskog razvoja je Nika Đeljošaj, ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka, a ministar javne uprave Maraš Dukaj.

Predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković je ministar poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede, a potpredsjednik SNP Dragoslav Šćekić je potpredsjednik Vlade za demografiju i mlade i ministar sporta i mladih.

Klix.ba

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI