Energetski sektor u RS u raljama arbitražnih sporova

Bosna i Hercegovina suočava se s izazovima u energetskom sektoru, gubeći ne samo kilovate već i suočavajući se s rastućim dugovima zbog izgubljenih arbitražnih sporova. 

Foto: Pixabay/Ilustracija

Dvije planirane hidroelektrane, Krupa i Banja Luka Niska, koje su trebale donijeti koristi i kilovate, ostale su samo na papiru jer su izgubljene u nizu pravnih izazova.

Dug RS-a sada je rezultat nepoštivanja presude koja obvezuje da se plati oko 90 miliona KM odštete slovenskoj firmi “Viaduct”. Arbitraža u Washingtonu donijela je odluku protiv RS, ostavljajući iza sebe ne samo dug odštete već i troškove postupka, dodatne kazne zbog kašnjenja i obaveze plaćanja skoro 500.000 KM svaki mjesec.

Bivši pravobranilac BiH, Mlađan Mandić, koji je vodio mnoge od tih arbitražnih sporova, upozorava na ozbiljne posljedice ignoriranja faza koje prethode arbitražnim sporovima. Kritizira vladu RS zbog nepridržavanja i ističe važnost stručnjaka i pravnika u zaštiti interesa zemlje.

Osim spora s “Viaductom”, RS suočava se s drugim izgubljenim arbitražama, uključujući i slučaj RiTE Ugljevik, gdje se mora isporučivati električna energija Sloveniji dok god postrojenje postoji.

V.d. direktora RiTE Gacko, Maksim Skoko, ističe da za sada nije pokrenut arbitražni postupak vezan uz RiTe Gacko, ali da postoji inicijativa Hrvatske za isto pitanje. Nastavak gubitaka u arbitražama stavlja energetski sektor RS pod pritisak i postavlja pitanja o dugoročnoj održivosti i strateškom planiranju u ovom sektoru.

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Energetika.ba

Energetika.ba

VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI
Prema procjenama Bosna i Hercegovina u ovom trenutku suočava se s milijardu konvertibilnih maraka troškova vezanih za izgubljene sporove izgubljene pred međunarodnim arbitražnim sudovima. Elektroprivreda...
Britanska kompanija „Mineco“ pustila je u martu 2022. godine u pogon svoju malu hidrocentralu „Medoš“ na rijeci Drinjači u Zvorniku sa čime je nastavila širenje...