FIFA i UEFA suspendovali Nogometni savez BiH

U Nogometni/Fudbalski savez Bosne i Hercegovine u petak stigla je potvrda o suspenziji koju je ranije najavila UEFA, a automatski prihvatila i FIFA.
U Nogometni/Fudbalski savez Bosne i Hercegovine u petak stigla je potvrda o suspenziji koju je ranije najavila UEFA, a automatski prihvatila i FIFA.
 
Suspenzija je uslijedila pošto delegati Skupštine saveza nisu, do predviđenog roka koji je istekao zadnjeg dana marta, usvojili izmjene Statuta kojim se, po ugledu na političku arhitekturu BiH-a, umjesto tri dosadašnja predsjednika, bira jedan.

Potvrde o suspenziji potpisali su generalni sekretari FIFA i UEFA, Jerome Valcke i Gianni Infantino, a ona podrazumijeva eliminaciju reprezentacije i klubova iz svih međunarodnih takmičenja, te odstranjivanje bh. sportskih radnika iz svih organa i projekata evropske i svjetske fudbalske asocijacije.
 
“FIFA izražava duboko žaljenje zbog odluke koju su donijeli delegati na Skupštini, te u skladu s tim obavještavaju N/FS BiH da odluka FIFA Izvršnog komiteta od 28. oktobra kojom se N/FS BiH suspenduje u skladu sa članom 14. FIFA Statuta, stupa na snagu počev od 1. aprila 2011. godine i da je N/FS BiH suspendovan kao član FIFA sve do daljnjeg obavještavanja”, navodi se u pismima.
 
Bakir Tiro, glavni urednik multimedijalnog projekta Sport Centar, inače dobar poznavalac prilika, i osoba sa čestim kontaktima sa međunarodnim zvaničnicima, za naš Radio navodi činjenicu koja dodatno uznemirava, a ona se tiče potpune izolacije bosanskohercegovačkog fudbala.
 
“Kako se ono kaže – kao biber po pilavu – je i odluka da Savez ne može niti kontaktirati ni sa jednom nacionalnom asocijacijom UEFA, odnosno FIFA, o čemu je UEFA obavijestila i sve ostale nacionalne asocijacije. Dakle, svi oni koji bi i kontaktirali s nama, pa i ovi susjedi koji nam žele pomoći, sada to više ne smiju činiti jer će odmah i oni biti sankcionisani”, kaže Tiro.

“Šok-terapija”

Što se roka trajanja suspenzije tiče, za sada je to do – “daljnjega obavještenja”. Rok je posve neodređen, mada iskustva govore kako su, u većini ranijih slučajeva, suspenzije brzo ukidane. Ponekad za samo osam dana. Dosad je, kaže Tiro, bilo dvanaest slučajeva:

„A trenutno u svijetu – suspendovani smo mi i Brunei. Brunei od 2008. godine ne žele promijeniti svoj statut koji je također obojen politikom. FIFA insistira na tome, međutim, oni se nisu obazirali, tako da su suspendovani najduži period u cijeloj istoriji”.

UEFA logo, ilustrativna fotografija

Naš sagovornik spade među brojne analitičare koji smatraju kako bi najnovija dešavanja mogla donijeti novi korak naprijed bh. fudbalu, jer bi sa starom nomenklaturom agonija bila nastavljana do besmisla.
 
“Šok-terapija” FIFE i UEFE, sugeriše kako bi ovaj sport konačno mogao biti vraćen sportistima i sportskim radnicima, a ne političkim poslušnicima koji su spremni jedino slušati naloge svojih nacionalnih vođa. Scenario za razrješenje krize, glavni urednik Sport Centra vidi ovako:

“Oni će ovdje uvesti prinudnu upravu. Doći sa svojim ljudima i, uz neka naša sportska imena, provešće tu prinudnu upravu. Svi se trebamo nadati da će to biti tako brzo da bi naša reprezentacija već u junu, za kad je zakazana utakmica sa Rumunijom, mogla nastaviti igrati kvalifikacije, odnosno kako bismo mogli prijaviti klubove za evropska klupska takmičenja,” kaže Tiro.


Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI