Gadafi za plaćenike uzeo gladnu djecu Afrike

U Centru za ratne zarobljenike koji pobunjenici drže u Shahatu, na obali Libije i 300 kilometara od granice s Egiptom, Dahara Aissa (15), iz Čada, pripovijeda kako su mu prije tjedan dana ponudili besplatnu zrakoplovnu kartu za Tripoli i ponudu za posao, stan i hranu.

U Centru za ratne zarobljenike koji pobunjenici drže u Shahatu, na obali Libije i 300 kilometara od granice s Egiptom, Dahara Aissa (15), iz Čada, pripovijeda kako su mu prije tjedan dana ponudili besplatnu zrakoplovnu kartu za Tripoli i ponudu za posao, stan i hranu. Dali su mu automatsku pušku i kazali da mora ‘ubijati teroriste’, prenosi El País

Dahara i njegov bratić Hagar (18) poslani su da brane zračnu luku u Labraki, pet kilometara od Shahata. Poslani su tamo svega nekoliko sati po dolasku u Libiju. U Tripoliju je vidio momke iz drugih zemalja, ponajviše iz Malija i Sudana i dosta sunarodnjaka iz Čada.

 

Nakon žestoke pucnjave koja se dogodila 18. veljače, aerodrom je pao u ruke pobunjenika, a Dahara i Hagar, koji kažu da su se skrivali u nekom skladištu, predali su se bez ispaljenog metka.

Hassan, jedan od čuvara u tom zatvoru kaže da su zarobili 130 ‘murtashika’, kako nazivaju plaćenike, i da ima puno maloljetnika.

Otkrio je da je nekoliko desetaka plaćenika strijeljano, jer su pucali na osloboditelje vičući parole u podršci režimu pukovnika Gadafija.

Dahar je zadovoljan tretmanom, piše El Pais. Dobio je hrane i vode. Evidentirali su ga i volonteri Crvenog polumjeseca. Hassan kaže da će, ako se stvari zakompliciraju za pobunjeničke snage, ti zarobljenici biti korišteni u zamjenama.

Jedan drugi pobunjenik Bilal, vojnik libijske vojske od svoje 19 godine koji je s kolegama dezertirao, sad čuva prilaz zračnoj luci i kaže da je u borbama oko nje ubijeno oko stotinjak podupiratelja Gadafija te da je među njima bilo dosta plaćenika.

tportal.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI