Gadafijev kompleks pogođen u bombardovanju

Međunarodne snage nastavile su u noći sa nedelje na ponedeljak bombardovanje libijskih meta i dva projektila su pogodila rezidencijalni kompleks libijskog lidera Moamera Gadafija, javio je CNN.

Međunarodne snage nastavile su u noći sa nedelje na ponedeljak bombardovanje libijskih meta i dva projektila su pogodila rezidencijalni kompleks libijskog lidera Moamera Gadafija, javio je CNN.

Zgrada, udaljena oko 50 metara od šatora u kome je Gadafi primao svoje zvanice, bila je administrativna, rekao je portparol libijske vlade Musa Ibrahim.

Bela kuća je prije toga odbacila prekid vatre koji je u nedelju uveče po drugi put proglasio režim Muamera Gadafija.

Međunarodna koalicija je nastavila napade uprkos protestima Arapske lige, Rusije i Kine zbog stradanja civila.

Saveznici su bombardovali libijske kasarne, vojne aerodrome i protivazdušnu odbranu iz aviona kao i krstarećim raketama.

Libijsko ministrastvo zdravstva je reklo da su 64 civila poginula u napadima na vojna postrojenja u nedelju ujutro nakon kojih je Gadafi uputio pretnje da će pretvoriti Sredozemlje u “borbeno polje” i obećao “dug rat”.

Američka vojska je saopštila da je libijska vojska prva prekršila primirje i uz francuske i britanske avione nastavila vazdušne udare. 

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun rekao je da pre bilo kakvog razgovora o prekidu ofanzive međunarodne koalicije, libijski režim mora da prestane sa represijom prema pobunjenicima.

Kako se ocenjuje, uništavanjem dela Gadafijevog kompleksa u Tripoliju, otpočela je druga faza operacije koalicionih snaga u Libiji.

Šef Generalštaba američke vojske Majkl Malen, rekao je da je prva faza uspešno završena.


“Operacije su prošle veoma dobro, naročito u uspostavljanju zone zabranjenog leta. Ni jedan Gadafijev avion ili helikopter nije poleteo već nekoliko dana – Dakle, zona zabranjenog leta je uspostavljena”
, rekao je on.

I admiral američke mornarice Vilijam Gortni, rekao je da su međunarodne snage, predvođene SAD, Francuskom i Velikom Britanijom, do sada postigle značajan uspeh.

”Verujemo da su napadi bili veoma uspešni i da je posebna šteta naneta libijskim protiv-vazdušnim raketama, koje predstavljaju pretnju avionima”, rekao je Gortni.

Američki sekretar odbrane Robert Gejts, u svom prvom obraćanju od početka vazdušnih napada na Libiju, rekao je da Pentagon očekuje da kontrolu nad vojnom akcijom u Libiji preda svojim koalicionim partnerima, koje bi predvodile Francuska, Britanija ili NATO.

”Mislim da je pitanje dana kada ćemo biti u mogućnosti da prenesemo odgovornost na druge. Nastavićemo da podržavamo Koaliciju, bićemo njen deo, učestvovaćemo I vojno, ali je nećemo predvoditi”, istako je Gejts.

Slobodna Evropa

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI