Hapšenja u BiH zbog međunarodne trgovine narkoticima

Policija Republike Srpske i Kantona Sarajevo vrše pretrese i hapšenja na području Foče, na istoku Bosne i Hercegovine (BiH), Sarajeva i drugih gradova, u sklopu akcije protiv kriminalne grupe koja se tereti za međunarodno krijumčarenje narkotika, navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

Armin Durgut/Pixsell/Ilustrativna fotografija

Dodaje se da je akcija “usmjerena na organizovnau kriminalnu grupu koja se tereti za međunarodno krijumčarenje i prodaju većih količina opojnih droga na ilegalnom narko tržištu”.

Iz tužilaštva se ističe i kako se akcija sprovodi sa dokazima iz “Sky” i “Anom” aplikacija, te da je jedan od osumnjičenih pripadnik Granične policije BiH.

“(On) se tereti da je za nezakonitu imovinsku korist, pripadnicima kriminalne organizacije, neistinito ovjeravao dokumentaciju za navodni prelazak granice, kako bi im na taj način ishodio alibi za vrijeme počinjenja kaznenih djela”, navodi se u saopštenju.

Iz Tužilaštva je saopšteno da do okončanja akcije ne mogu davati više detalja ili informacija.

Šta je ANOM i SKY?

ANOM je trebala biti “neprobojna” usluga koja je uključivala posebnu aplikaciju i mobilne uređaje.

Napravili su je i distribuirali FBI i Australska savezna policija (AFP). Prema zvaničnim podacima FBI-ja, u maju 2021. godine, takve uređaje je koristilo oko 11.800 osoba.

Prema podacima Europola prikupljeno je oko 27 miliona poruka koje su razmjenjivali kriminalci iz više od stotinu zemalja. Dio poruka u ovim uređajima su dešifrirali američki FBI i Europol, te ih proslijedili lokalnim policijama.

Uređaj SKY ECC je imao više od 117.000 korisnika.

Za razliku od ANOM-a, ovu kanadsku aplikaciju su početkom 2021. razotkrile belgijska, holandska i francuska policija.

Američke i evropske policijske agencije prikupile su oko milijardu poruka, od čega je polovina dešifrirana do aprila 2021.

Američki FBI, australski AFP i Europol su dio dešifriranih poruke iz ANOM-a i SKY ECC-a proslijedile policijskim agencijama i tužilaštvima širom svijeta.

RSE

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
RSE

RSE

VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI