Igra s mitom otvara Dane savremenog plesa u Sarajevu

Fotografija „Igra s mitom“ autor Nemanja Maraš

Festival „Dani savremenog plesa – Ujedinjeni kroz ples” koji će biti održani od 23. do 27. juna ove godine u Sarajevu, svečano će biti otvoreni predstavom srpskog koreografa Aleksandra Ilića „Igra s mitom“ na sceni Pozorišta mladih u Sarajevu.

Koreograf Ilić u saradnji s igračicama ironično se poigrava kroz igru i pokret s mitom, a ideja za predstavu je nastala po motivima knjige Josip i njgeova braća nemačkog nobelovca Tomasa Mana, kao jednim od najvažnijih dela koja govore o emigraciji u doba najveće svetske krize.

U vremenu kada ponovo živimo u izazovima nastalim globalnom pandemijom Josip i njegova braća, u plesnoj adaptaciji koreograf Ilić biblijsku priču postavlja u realnost, koristeći savremmena sredstva mitologije, psihologije, filozofije, arheologije, religije, filologje  i biblijske egzegeze.

Predstavu „Igra s mitom“ izvode Katarina Bućić, Miona Petrović, Natalija Trifunović i Katarina Ilijašević.

Kostim potpisuju Katarina Radošević Galić i Snežana Arnautović Stjepanović, a adaptaciju muzike Georg Draušnik.

Producentkinja festivala Nataša Hajdarević izjavila je da je festival platforma za susret stvaralaca i igrača iz regiona, od kojih su neki već afirmisani na plesnoj sceni, dok su drugi tek prvom stepeniku ka osvajanju umetnosti umetničke igre.

Pored umetnika iz Srbije, publiku u glavnom programu očekuje gostovanje predstava „Measure od Pleasure 2″  iz Slovenije, „INDIVIDUET” iz Hrvatske, “MEDITERIAN” iz Crne Gore, „PLENIR” u produkciji Balkan dens projekta, a u sklopu programa će nastupiti učenici Osnovne muzičke škole „Mladen Pozajić“ u klasi Sare Đurić.

Organizatori su najavili brojne prateće programe, poputa master klasova i razgovora umetnika koji su deo glavnom programa.

Ulaz za sve predstave za publiku je besplatan.

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI